Lastensuojeluasiat pitäisi saada hallinto-oikeudesta käräjäoikeuden puolelle, toteaa pitkään lastensuojeluasioiden kanssa tekemisissä ollut varatuomari.
Varatuomari Leeni Ikonen kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että lastensuojeluasioita hoitavassa oikeusjärjestelmässä on lukuisia ongelmia.
– Nykyään sosiaalityöntekijät laativat itse omat todisteensa, toteaa Ikonen.
Varatuomarin mukaan perusongelma on, että oikeudenkäynnit eivät ole tällä hetkellä oikeudenmukaisia.
– Käräjäoikeudessa ei voi edetä asiassa pelkällä väitteellä. Väittämä voi olla vaikkapa "olen parempi vanhempi", hän sanoo.
Näin Ikonen kertoo hallinto-oikeuden prosessista:
– Hallinto-oikeudessa sosiaalityöntekijän laatimat dokumentit siirtyvät oikeudenkäynnin aineistoksi. Sosiaalityöntekijä tekee lapsen asiassa selvittelyn yleensä niin, että hän tutkii vanhoja lastensuojelun asiakirjoja ja tekee niistä yhteenvedon. Tämä asiakirja-aineisto, joka sisältää epätäsmällisyyksiä ja virheitä, siirtyy oikeudenkäyntiaineistoksi, jonka hallinto-oikeus yleensä kirjaa ratkaisuunsa.
– Voi tapahtua jopa niin hämmästyttävä asia, että asiaa ei lainkaan selvitetä, vaikka lain mukaan tuomio-istuin ei voi antaa ratkaisua, jos se ei selvitä asiaa.
Dokumentteihin voi jäädä prosessissa vahingollisia kirjauksia.
– Jos viranomainen väittää, että sinulla mielenterveyshäiriö, siinä on aika vaikea puolustautua.
Juristille työ on haastavaa, kertoo Ikonen. Asiakkaat harvoin voittavat.
– Voittojuttuja on muutama prosentti.
Juristi rajaisi sosiaalityöntekijöiden toimivaltaa
Ikonen rajaisi myös sosiaalityöntekijöiden toimivaltaa nykyisestä.
– Kiireelliset sijoitukset, joita sosiaalityöntekijät tekevät, pitäisi hakemusasiana viedä käräjäoikeuteen ihan niin kuin aikuisen ihmiseen kohdistuvat vapaudenriistot. Ei ole mistään kotoisin, että sosiaalityöntekijät, jotka eivät hallitse lainsäädäntöä, saavat tehdä tällaisia perus- ja ihmisoikeuksiin kajoavia toimia.
Lisäksi hän toivoo, että lapset ja vanhemmat sekä läheiset nostetaan asiantuntijoiksi siinä yhteydessä, jossa tutkitaan, mitä lastensuojelussa tapahtuu.
– On syytä käynnistää sijaishuollon nykytilaselvitys ja aloitettava sijoitettujen lasten palauttaminen takaisin kotiin ja suunnattava tuki perheille, vaatii varatuomari.