Jussi Hakuliselta rajuja väitteitä – levy-yhtiö painosti Joutsenlaulu-kohussa: "Viesteistä sai kuvan, että en ole terve"

asko kallonen vs jussi hakulinen
MTV
Julkaistu 21.04.2017 17:32
Toimittajan kuva

Iina Lindeman

iina.lindeman@mtv.fi

Vuonna 1984 julkaistu Joutsenlaulu on yksi tämän kevään puhutuimmista kappaleista. Jussi Hakulinen kertoo kulisseissa, mistä tekijänoikeuksien syövereihin sukeltavassa kohussa on kyse.

Joutsenlaulu-soppa sai alkunsa, kun uusi Vain elämää -kokoonpano julkistettiin ja kävi ilmi, että Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm on mukana ohjelmassa. Pian selvisi, että Sunrise Avenue -yhtyeen nokkamies Samu Haber tulkitsee ohjelmassa Jussi Hakulisen sanoittaman, säveltämän ja laulaman Joutsenlaulu-kappaleen.

Ohjelmassa nähtävässä versiossa viiden ja puolen minuutin mittainen Joutsenlaulu on typistetty alle kolmen minuutin mittaiseksi.

Vuonna 1984 ilmestynyttä Joutsenlaulua ei koskaan julkaistu hittitarkoituksessa singlen a-puolella, eikä se aluksi soinut juurikaan radiossa. Puolen vuoden jälkeen kappale alkoi yllättäen soida radiossa ja hiljaa alkanut levymyynti paisui äkkiä kolminkertaiseksi.

Kappale on Hakuliselle henkilökohtaisesti arvokas, sillä hän kirjoitti sen omalle tädilleen. Hakulinen kielsi levy-yhtiötä julkaisemasta Vain elämää -ohjelmassa kuultavaa, typistettyä sovitusta Joutsenlaulusta.

Hakulista ei haittaa kappaleesta tehdyt uudet sovitukset, vaan sen tekstiin kajoaminen. Esimerkiksi Saimaa-yhtyeen tekemää sovitusta Hakulinen pitää erinomaisena.

Huhtikuun alussa Warner Musicin Asko Kallonen totesi Ilta-Sanomien haastattelussa, että levy-yhtiö kunnioittaa Hakulisen tahtoa, eikä julkaise kappaletta striimattavaksi tai äänitteenä.

Torstaina 20. huhtikuuta suorassa Enbuske, Veitola & Salminen -lähetyksessä vieraillut Hakulinen kokee, että Kallosen sanat ei vastaa tekoja, sillä Haberin tulkinta Joutsenlaulusta on kuultavissa esimerkiksi Ilta-Sanomien ja Iltalehden verkkosivuilla.

Hakulinen väittää MTV.fin haastattelussa, että Kallonen on lähettänyt aiheen tiimoilta painostavia viestejä myös hänen nykyisille bändikavereilleen. Hakulisen mukaan myös bändikavereille tarjottiin rahaa.

– Viesteissä kehotettiin heitä ylipuhumaan minut, että minun pitäisi luovuttaa oikeudet. Yhdessä viestissä sanottiin rahamiehien odottavan ja että se, että Jussi luopuu oikeuksista, on kaikkien etu. Se on ihan hirvittävää luettavaa, Hakulinen sanoo hiljaa.

– Viesteistä sai kuvan, että en ole terve. Etten pysty hallitsemaan oikeuksiani.

Hakulinen ei juurikaan välitä levy-yhtiöistä. Mies kertoo, että Warner Music tarjoutui ostamaan kustannusoikeudet kaikkiin hänen kappaleisiinsa vuonna 2012. Sopimukseen olisi kuulunut myös optiot tuleviin kappaleisiin.

–Tämä olisi tarkoittanut sitä, että aina, kun olisin tehnyt biisin, minun olisi pitänyt lähettää se Warnerille. Warnerilla on yli 30 artistia ja bändiä ja siellä olisi päätetty, että kenelle se menee. En olisi pystynyt tekemään enää yhtäkään hyvää biisiä itselleni, Hakulinen selittää.

Hakulinen lupasi suorassa EVS-lähetyksessä, että hän antaa oikeudet Haberin sovittaman kappaleen julkaisuun, mikäli Joutsenlaulun teksti kuultaisiin äänitteessä kokonaan.

– Olen nyt antanut levy-yhtiölle mahdollisuuden, että homma jää tähän, mikäli he tekevät sen kunnolla. Enkä aio rahastaa asialla oikeudessa. Ei se nykytekniikalla kestä kauaa, että Haber vetää biisin niin kuin se pitää vetää.

Asko Kallonen tyrmää Hakulisen väitteet

– En tiedä mitä hän tarkoittaa painostamisella. Itse en ole tuollaisia viestejä lähettänyt, enkä tiedä, kuka on lähettänyt, Asko Kallonen kuittaa MTV.fin haastattelussa.

Ketään ei ole Kallosen mukaan painostettu osallistumaan ohjelmaan tai antamaan kappaleita sen käyttöön.

– Tekstasin Jussille, joka ei ollut nähnyt Vain elämää -sarjan kausia, että tässä olisi hyvä tilaisuus saada lauluja tutuksi myös nuoremmalle yleisölle ja saada samalla Teosto-tuloja. En tiedä, kokiko hän sen sitten painostavana, hän pohtii.

Kallosen mukaan Warnerin ja Hakulisen välillä on ollut merkittäviä ongelmia kommunikaatiossa. Hänen mukaansa Hakulisen tavoittelu ohjelman tiimoilta on alkanut jo marraskuussa, mutta Hakulinen vastasi kyselyihin vasta tammikuun lopulla. Siinä vaiheessa ohjelma oli jo kuvattu. 

– Jos olisimme saaneet kuulla hänen näkemyksensä etukäteen, ennen ohjelman tekoa, olisimme voineet jättää kyseiset kappaleet kokonaan pois ohjelmasta.

Kallosen mukaan Samu Haberin tekemä sovitus noudattaa tekijänoikeuslakia.

– Tekijänoikeuskäytännön mukaan tekijältä ei tarvitse kysyä lupaa kappaleen uuteen sovittamiseen niin kauan, kun sisältö, eli sanoitus ja sävellys, ei muutu. Kappaleen sovittaminen ja lyhentäminen on sallittua. Esimerkiksi Maamme-laulua esitetään jatkuvasti lyhennettynä versiona alkuperäisen 11 säkeistön sijaan.  

Ohjelmassa kuullaan myös Robinin tulkinta kappaleesta Rakkaus on lumivalkoinen, jonka sävellystä ja sanoitusta muutettiin uudessa sovituksessa. Sen Hakulinen sopi Universal-levy-yhtiön kanssa.

Kallonen korostaa, että Warner kunnioittaa Hakulisen alkuperäistä toivetta siitä, että Joutsenlaulusta ei julkaista äänitettä Spotifyssa tai levyllä. Hän lisää, että televisio- ja radiomainokset sekä iltapäivälehtien nettisivuilla olevat videot, joissa kuullaan Haberin sovitus Joutsenlaulusta, eivät ole levy-yhtiön asia, vaan niistä vastaa ohjelmaa esittävä televisiokanava Nelonen. 

Katso artikkelin yläosasta Jussi Hakulisen haastattelu Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa.

EVS torstaisin kello 21 MTV3-kanavalla.

Tuoreimmat aiheesta

Enbuske, Veitola & Salminen