Sote olisi ollut jo ajat sitten valmis, jos poliitikot osaisivat rakentaa sitä yhtä hyvin kuin taktisia vaalikuvioitaan. Kokoomuksen takinkääntö ja suurten kaupunkien puolustaminen on yllätysveto, joka aiheuttaa vielä harmaita hiuksia SDP:lle ja Vihreille, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.
Äänestäjä parka on puolueiden sotemalleista sekaisin kuin käkikello. Ensin SDP kampitti minkä kerkesi hallituksen sote-esitystä, sitten keskustajohtaja Juha Sipilä keikautti koko hallituksensa nurin ja nyt kokoomusjohtaja Petteri Orpo teki Euroopan nopeimman takinkäännöksen.
Kokoomus ryhtyi yhtäkkiä puolustamaan suurten kaupunkien vahvaa asemaa soteuudistuksessa ja hylkäsi keskustan maakuntahimmelit. Keskiviikkona kokoomus esittelee uudet soteajatuksensa, mutta ennakkotietojen mukaan nykymalli toimii pienillä viilauksilla. Kaupungit sekä kuntayhtymät voivat tehdä vapaaehtoispohjalta omia ratkaisujaan.
Kuulostaa tismalleen samalta, mitä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on sapekkaasti vaatinut jo pitempään. Ja myös toinen sotekriitikko kansanedustaja Elina Lepomäki nousi saman tien omiensa joukossa gurun asemaan.
Marraskuisena yönä Stubb neuvottelijana
Politiikkaa syvällisemmin seuraaville herää tietenkin pari kysymystä. Miksi soteuudistusta on tehty 12 vuotta, jos homman voi hoitaa pienemmilläkin askelilla? Miten hallituksen sote-esitys, jota kokoomuskin piti niin hyvänä vielä puolitoista viikkoa sitten, voi olla yhtäkkiä niin kamalan huono?
Kokoomuksen peliliike on raju, mutta toimiva. Oppositiopuolueiden SDP:n ja Vihreiden menestys eduskuntavaaleissa ratkaistaan isoissa kaupungeissa, ja nyt kokoomus aikoo leimautua suurten kaupunkien ykköspuolustajaksi. Tämän asetelman äänestäjä ymmärtää huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi SDP:n 18 sotekuntaa, jotka eivät siis ole maakuntia vaan sotekuntia. Niinpä.
Orpolle takinkääntö tuskin aiheuttaa tuskaa, sillä marraskuisena yönä 2015 maakuntamallin ja valinnanvapauden kuuluisaa kytköstä oli Sipilän kanssa tekemässä silloinen kokoomusjohtaja Alexander Stubb.
Keskusta ammentaa totta kai voimansa maakuntien Suomesta, joten sille on luontevampaa puolustaa maakuntamallia kuin demareille tai vihreille. Sotessa syntyi siis hetkessä uusia liittolaisia kuten Keskusta ja SDP. Eri asia on, kuinka merkittävä asia sote on äänestäjälle tai hallitusneuvotteluissa.
Maakuntavero jakaa puolueita
Lisämausteen kokoomuksen sotetaktiikkaan tuo vielä maakuntaveron vastustaminen. Kokoomus ei halua veronmaksajan kukkarolle kolmatta verottajaa valtion ja kunnan rinnalle. SDP:n, Vihreiden ja keskustan ajattelu pohjaa sille, että maakunnilla/sotekunnilla/kuntia suuremmilla itsehallintoalueilla on omat päättäjät ja omat rahat.
Kokoomus oli jo jäämässä valinnanvapautensa kanssa nurkkaan terveysjättien kainaloon, mutta nyt se näyttää punnertavan itsensä taas pelikentälle vastavoimaksi maakuntahallinnolle.
Kokoomuksen vetämä ässä hihasta on soten jatkovalmistelulle ikävä takaisku. Tällä vaalikaudella tehty maakuntavalmistelu ei näytäkään kaikille maistuvan ja kuntapäättäjät alkavat tehdä omia ratkaisujaan.
Sotelle voi povata taas tuskien taivalta ensi vaalikaudella. Samalla voi unohtaa toisen jättihankkeen, sosiaaliturvauudistuksen. Ei ole sotea, eikä tule sotua.