Jussi Kärjen kommentti: Yrittäjien pahimmat pelot eivät toteudu, Sitran kassalla käsi voi käydä rouhaisemassa

Antti Rinteen hallituksen ohjelma alkaa olla viimeisiä pilkkuja vaille valmis. Keskusta näyttää olleen neuvotteluissa tiukka kynnyskysymystensä kanssa, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Tämä on sanottu jo aiemminkin, mutta Rinne on parempi neuvottelijana ja säätytalon isäntänä kuin kansanvillitsijänä tv-tenteissä ja vaalikojuilla.

Rinteen ilmiöpöydille ja hengennostatushuudoille on hymähdelty säätytalon sisällä ja ulkona, mutta lopputulos ratkaisee. Neuvottelut ovat edenneet lähestulkoon aikataulussaan, kun huomioidaan viime viikon eurovaalikiireet. Ja aikataulu on ollut yhtä kireä kuin Rinne ajoittain toimittajien edessä.

Neuvottelujen tunnelmaa toki helpottaa se, että taloudessa menee hyvin ja edellinen Sipilän hallitus on tehnyt likaisen työn. On huomattavasti kivempi jakaa kuin leikata. Rinne-ykkönen lisää pysyviä menoja peräti 1,2 miljardilla eurolla.

Yrittäjille ei suklaata, muttei raippaakaan

Rahoja kaikkeen hyvään ja tarpeelliseen ei kuitenkaan rouhaista yrittäjien taskuista kuten SDP ja SAK ohjelmissaan ovat esittäneet. Keskusta näyttää siis oikeasti pitäneen kiinni kynnyskysymyksestään, että yrittäjien verotus ei saa kiristyä.

Yrittäjävähennys pysyy, mutta siihen on kaavailtu kattoa, joka leikkasi kaikkein suurituloisimpien yrittäjien hyötyä. Näin SDP saisi sanoa torpanneensa pitkin viime vaalikautta arvostelemansa ”apteekkarivähennyksen”. Puhetta on ollut 75 000 euron katosta.

Kovaa vääntöä Säätytalossa on ollut myös listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisestä, mutta keskustan kaksikko Juha Sipilä-Matti Vanhanen näyttäisi saaneen tahtonsa läpi ja esimerkiksi perheyrittäjien pelkäämät kiristykset eivät toteutuisi.

Tase pääsee taas töihin ja myös ylitöihin

Koska raha ei edelleenkään kasva puissa, Rinteen hallituksen on otettava sitä valtion omaisuudesta. Näin tehdään lähes kolmen miljardin euron edestä vasemmistoliiton vastustuksesta huolimatta.

Tämä ei tarkoita pelkästään valtion omistusten myymistä, vaan myös eri paikoissa makaavan rahan hyödyntämistä uusissa kohteissa. SDP on toistuvasti varjobudjeteissaan käynyt Sitran kassalla ja nyt se näyttäisi tapahtuvan myös oikeassa elämässä.

Demarijoukoista on arvioitu, että Sitran taseesta olisi otettavissa jopa 500 miljoonaa euroa. Realismia lienee vajaa puolet tästä eli noin pari sataa miljoonaa ja niitä rahoja Rinteen hallitus tuskin ilkeää nakata johonkin tienpohjaan. Ylevämpi paikka olisi esimerkiksi yliopistojen pääomittaminen.

Jakovarahallituksen veri punnitaan matkalla

Jakovarahallitus voi siis purjehtia matkaan melkoisessa myötätuulessa. Rahaa riittää koulutuksen lisäksi eläkeläisille, eriarvoisuuden vähentämiseen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Ongelmat alkavat, jos tai kun talous pehmenee ja työllisyysaste ei nousekaan tavoitteiden mukaisesti kohti 75 prosenttia. Neljä vuotta on pitkä aika.

Tämän varalle keskusta on kirjauttanut hallitusohjelmaan pilkuntarkasti, että työllisyyden nousua pitää seurata jatkuvasti ja keinoja on syytä jämäköittää tarvittaessa.

Yrittäjillä on esimerkiksi suuria odotuksia, että paikallista sopimista voitaisiin myös tällä hallituspohjalla lisätä työehtosopimusten puitteissa ja purkaa sopimisen noin 50:tä kieltoa, jotka estävät monia pk-yrityksiä hyödyntämästä sovittuja joustoja.

Rinne voi hyvinkin puhua ay-liikkeen suopeaksi paikallisen sopimisen todelliselle lisäämiselle, sillä Rinne-ykkösen kaikki kaunis ja hyvä elää tai kaatuu työllisyysasteen tahdissa.

Lue myös:

    Uusimmat