Jyri Pelkosen yhdistetyn päävalmentajavuosina Suomen yhdistetyn hiihto ampaisi uuteen nousuun.
Jari Mantila voitti MM-hopeaa, Samppa Lajunen voitti maailmancupin kokonaiskilpailun, joukkueena tuli MM-hopeaa ja olympiahopeaa. Naganon jälkeisenä keväänä Pelkonen päätti satsata opintojensa loppuun viemiseen ja jätti päävalmentajan postin viiden antoisan vuoden jälkeen.
Mäkivalmentajaksi Norjaan
Kahden vuoden näennäisen sivussa olemisen jälkeen hän siirtyi Norjaan uusien haasteiden pariin maan yhdistetyn A-maajoukkueen mäkivalmentajaksi.
- Vastuullani on hyppäämiseen liittyvät asiat, mutta kun yhdistetystä on kyse, kokonaisuuden hahmottaminen on kaikkein tärkeintä. Pelkosen toinen työsarka on nuorempien urheilijoiden harjoittelun ohjaaminen "suomalaiseen" suuntaan yhdessä B-maajoukkueen ranskalaisen valmentajan Xavier Girardin kanssa. Norja ei suinkaan ollut Pelkosen ainoa vaihtoehto, mielenkiintoisin kylläkin.
- Maa on hallinnut aika suvereenisti yhdistettyä edelliset 10-15 vuotta viime vuotta lukuunottamatta. Oli kiinnostavaa päästä seuraamaan, miten täällä treenataan ja millainen lajikulttuuri maassa vallitsee, Pelkonen sanoo. Elokuussa Norjaan muuttanut 34-vuotias Pelkonen asuu Oslossa kolmen kilometrin päässä Holmenkollenilta.
- Olen viihtynyt mainiosti, Pelkonen vakuuttaa.
Norjalla oma yhdistetyn komitea
Norjan hiihtoliiton toiminta eroaa oleellisesti Suomen vastaavasta. Mäkihypyllä ja yhdistetyllä on molemmilla oma komiteansa, joka hoitaa lajin asioita.
- Komitea vastaa muun muassa budjetista, koulutuksista, kilpailukalenterista ja sponsorisopimuksista, Pelkonen selvittää.
A-maajoukkueen hiihtovalmentaja Vegar Granheim on yksi komitean jäsenistä.
- Vegar raportoi komitealle maajoukkueen kuulumiset.
- Toinen merkittävä ero Suomeen verrattuna on Olympiatoppenin antama lisätuki A-maajoukkueelle rahoituksen ja tukihenkilöstön muodossa. Lajilla on menestymismahdollisuudet olympialaisissa, joten toimintaa myös tuetaan, Pelkonen iloitsee.
Tavoitteena kaksi MM-kultaa
Norjan maajoukkue on saanut valmistautua kauteen ilman suurempia vastoinkäymisiä. Muutoksia harjoitteluun on tullut lähinnä mäkipuolella.
- Toinen muutos on ollut, että leiritystä on ollut tänä kesänä A-maajoukkueella aikaisempaa vähemmän. Se tehtiin ihan harkitusti, että kotiharjoittelussaan kukin pystyisi paremmin painottamaan yksilöllisiä ominaisuuksia ja parantamaan omia heikkouksiaan. Norjalaiskaarti suuntaa kohti Lahden MM-kisoja Bjarte Engen Vikin, Kristian Hammerin ja kumppaneiden johdolla kovin tavoittein.
- Tavoitteet ovat joukkuekulta ja yksi henkilökohtainen kulta. Nyt pyritään tekemään töitä siihen malliin, että tavoitteet olisi myös mahdollista saavuttaa, lähes valmis liikuntatieteiden maisteri Jyri Pelkonen sanoo.
(MTV3)