Löysähköstä taikinasta, joka on alustettu hyvin, saat kuohkeimmat sämpylät. Jyvät kannattaa keittää, jotta ne eivät ole liina kovia leivonnaisissa tai ainakin liottaa erittäin hyvin.
Jyväsämpylät
noin 20 sämpylää
- ½ l vettä tai piimää
- 50 g hiivaa
- 2-3 tl suolaa
- 2 rkl hunajaa tai siirappia
- 30 g voita tai margariinia
- noin 5 dl kypsiä Myllyn Paras Esikypsytettyjä
- Rikottuja Ohrasuurimoita
- noin 12 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita v ehnäjauhoja tai Hiivaleipäjauhoja (noin 750 g)
Keitä suurimot pakkauksen ohjeen mukaan väljässä vedessä (2 dl:sta tulee reilu 5 dl kypsiä). Lämmitä neste kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva. Lisää suola, hunaja, kypsät jyvät sekä jauhoja. Alusta löysähkö taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta sämpylöitä. Kohota kaksinkertaisiksi peitettynä. Paista leipiä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 min koosta riippuen.
VINKKI: Keitä suurimoita kerralla reilumpi määrä ja käytä kypsiä suurimoita esim. salaatteihin tai viilin / jogurtin kanssa (myslin tapaan).
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy