Keski-Suomen käräjäoikeudessa aletaan tänään käsitellä Jyväskylän väkivaltaista mellakkaa vuoden 2015 elokuulta. Epäillyt rikokset tapahtuivat uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä. Nykyään Suomen vastarintaliikkeestä ei enää puhuta, vaan järjestö toimii Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tunnusten alla.
Syytettynä on yhteensä 22 ihmistä, ja rikosnimikkeinä on muun muassa väkivaltaiseen mellakkaan osallistuminen ja osalla syytetyistä myös pahoinpitely.
Yksi mellakan väkivallan kohteista on Jyväskylän vuoden 2013 kirjastopuukotuksen uhri. Poliisi on epäillyt uusnatsien tunnistaneen hänet.
Yhdellä tuomio vaalityöntekijän pahoinpitelystä
Ainakin osalla Jyväskylän mellakasta epäillyistä on kontollaan aiempia tuomioita muun muassa väkivaltarikoksista.
Yksi mellakan johtamisesta epäilty on tuomittu aiemmin Oulussa tehdystä kokoomuksen vaalityöntekijän pahoinpitelystä. Pahoinpitely tapahtui Oulun kävelykadulla Rotuaarilla huhtikuussa 2011.
Miehestä on aiemmin puhuttu järjestön Suomen-johtajana. Vastarintaliikkeen sivujen mukaan järjestöä kuitenkin johtaa tällä hetkellä kuusihenkinen valtuusto, jossa on kaksi jäsentä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Verkkosivujen mukaan mies ei ole valtuustossa.
Jutussa on syytteessä myös Jesse Torniainen, joka tuomittiin Helsingin asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi vankilaan. Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan asiaa käsitellään vielä hovioikeudessa. Syyttäjä vaati Torniaiselle huomattavasti pidempää tuomiota törkeästä kuolemantuottamuksesta.
Ruotsalaisia mukana
Poliisi pidätti mellakan jälkeen suomalaisten lisäksi kaksi Ruotsin kansalaista.
Ääriliikkeitä tutkinut tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta on aiemmin kertonut STT:lle, että Pohjoismainen vastarintaliike on muun muassa kouluttanut suomalaisia aktiiveja.
Tutkinnanjohtaja Markku Latvala kertoi tutkinnan aikana, ettei Jyväskylän mellakka hänen tietojensa mukaan ollut ruotsalaisten ohjaamaa.
Mielenosoittajat videoivat toimintansa, ja taltiointi päätyi poliisin haltuun.