Liikenne- ja viestintäministeriö puolustaa Kaarina Hazardin ja Mikko Roihan ministeriölle tekemiä infrasta kertovia videoita, joista maksettiin yhteensä 50 000 euroa.
Viikonloppuna kohistiin liikenne- ja viestintäministeriön tekemästä sopimuksesta muun muassa näyttelijänä ja toimittajana toimineen Kaarina Hazardin ja ohjaaja Mikko Roihan kanssa.
Ministeriö maksoi kymmenen videon sarjasta yhteensä 50 000 euroa.
Soraääniä kuultiin erityisesti sosiaalisessa mediassa, jossa kritisoitiin videoista maksettua hintaa. Joidenkin mielestä selfie-tyylillä kuvatut kännykkävideot eivät ole olleet hintansa arvoisia.
Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara puolustaa videoita. Hänen mukaansa idea niihin tuli Hazardilta ja Roihalta itseltään.
– He ehdottivat sarjaa, jossa tutustuttaisiin suomalaiseen liikenne- ja viestintäinfraan kansalaisnäkökulmasta. Ajatuksena oli tehdä verkkoalustoilla levitettäviä videoita, missä kerrottaisiin millä tavalla erilaiset liikenteen infrat pitävät meidät suomalaiset liikkeessä, hän kertoo.
Videoista maksettiin Niinivaaran mukaan työmäärään nähden sopiva korvaus.
– Meillä on ollut yhteisiä suunnittelupalavereita, Hazard ja Roiha ovat matkustaneet videoita varten eri kaupunkeihin, tehneet videot ja sitten ne ovat menneet tuotantoyhtiölle jälkikäsittelyyn.
Videoiden tyyli alusta alkaen selvä
Niinivaaran mukaan liikenne- ja viestintäministeriölle ei ole missään vaiheessa ollut epäselvää, millaisia videoita heille toimitetaan.
– Meillä on ollut koko ajan tiedossa, että videot tehdään kännykkäkameralla ja editoidaan laajasta materiaalista meille sopiviksi, hän toteaa.
Niinivaaran mukaan yhdestä videosta maksettava 5000 euron summa on alalla normaali hinta.
Hazardin ja Roihan idea ostettiin suorahankintana, vaikka sen budjetti haukkasi palan liikenne- ja viestintäministeriön viestinnän vuosibudjetista.
– Vuosibudjettimme on noin 370 000 euroa, mutta tässä on kyse vuoden kestävästä projektista, joka jakautuu kuluvan vuoden ja ensi vuoden ajalle.
– Tämä on ollut hyvä investointi, Niinivaara kommentoi lopuksi.
Puolustuspuheenvuorojakin nähtiin
Myös muut ovat ottaneet kohuun kantaa.
Esimerkiksi ohjaaja Tuukka Temonen kommentoi tapausta Facebook-sivuillaan puolustaen videoista maksettua hintaa. Hänen mielestään hinta on helppo oikeuttaa.
– Mainosmateriaalista, missä esiinnytään omalla nimellä ja persoonalla, korvaus on huomattavasti isompi. Ministeriö on myös saanut kaksi etabloitunutta ja arvostettua tekijää toteuttamaan videot. Kaarinalla on useita Kultainen Venla -palkintoja ja muita tunnustuksia meriitteinään, hän kirjoittaa.
Temonen jatkaa, että videon esiintyjäkorvaukset ovat alan normaalien hintojen mukaisesti 25 000 euron luokkaa.
– Videoita on 10, joten mainossisällön käsikirjoittaminen on kutakuinkin 10 000 euroa palkitulta käsikirjoittajalta. Aiheisiin on pitänyt tutustua ja kässäriä pallotella ministeriön ja muiden tekijöiden kanssa. Noin päivä per video riittäneen tähän työhön. Muistutukseksi työpäivä on 7,5 tuntia. Näin ollen matkakulut, leikkaaminen, kuvauskalusto ja firman kate muodostanee loppuosan kustannuksista eli sen 15 000 euroa, hän jatkaa.
Katsojien määrä ei kerro sisällöstä
Hazardin ja Roihan tekemiä yksittäisiä videoita oli katseltu kesän aikana arviolta 500 kertaa. Kohun jälkeen esimerkiksi kävelyyn liittyvää videota on käyty kurkistamassa jo 43 000 kertaa.
Temonen kertoo, että videon katsojien määrä ei kerro tuotetusta sisällöstä vielä mitään, sillä tuotanto onnistuu, jos yksikin oleellinen taho katsoo videon.
Temonen lopettaa päivityksensä onnitellen Hazardia hyvästä bisnesvainusta.
– Olen jotenkin ajatellut itseäni Kaarinan vastakohdaksi, mutta ilokseni huomasin, että meissä taitaakin olla enemmän yhdistäviä tekijöitä kuin luulinkaan. Kaarina on selkeästi kovanluokan myyjä ja businessorientoitunut kaupallisten sisältöjen toteuttaja. Haluan myös onnitella Kaarinaa hyvästä diilistä. Tällaisia haluisin myös itse osata myydä.