Kaasun hintakatto jäi yhä vaiheeseen energiaministerien kokouksessa

Kaasun hintakattoa on hierottu pitkin syksyä, mutta jäsenmailla on yhä vaikeuksia löytää yhteistä säveltä lopputuloksesta. Tiistaina unionin alueen energiaministerien ylimääräinen kokous päättyi siihen, että asian ratkomista jatketaan ensi viikon maanantaina.

Suomea kokouksessa Brysselissä edusti elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) sijaisena valtiosihteeri Ann-Mari Kemell.

Sähkömarkkinoilla sähkön hinnan määrittelee se tuottaja, jota tarvitaan viimeisenä täyttämään kysyntä. Venäjän pelailu kaasutoimituksilla on aiheuttanut sen, että kallis kaasu pääsee aika ajoin määrittelemään sähkön hinnan.

Yhtenä pikaratkaisuna ongelmaan on yritetty sorvata kaasulle hintakattoa tai -leikkuria, joka napsisi hetkellisesti huippuhinnat pois. Jäsenmaiden kesken ajatukset toimivasta hintakatosta ovat kuitenkin poteroituneet asetelmaksi, josta on ollut hankala päästä lopullisesti pois.

Saksa ja eräät muut paljon kaasua käyttävät maat pelkäävät, että kaasun toimitusvarmuus Eurooppaan voi vaarantua hintakaton takia. Siksi ne haluaisivat kokonaisuudesta sellaisen, että markkinat eivät varmasti häiriinny.

Myös Suomessa on kannettu huolta siitä, että toimitusvarmuus turvataan. Suomi ei kuitenkaan edusta mitään ääripäätä ja on ollut valmis monenlaisiin ratkaisuihin.

Noin 15 jäsenmaata puolestaan haluaisi säädellä kaasun hintaa Saksaa ja kumppaneita rajummin.

Ratkottavana useita yksityiskohtia

Hintaleikkurin ydinkysymys on se, mikä olisi turvallinen taso hintaleikkurille. Kemell sanoi, että tämä on suurin epävarmuus sopimuksessa.

Tosin kaikki liittyy kaikkeen, koska katon taso määrittelee tarpeen muille toimitusvarmuutta tukeville toimille.

Kaikkiaan ennen lopullista päätöstä pitäisi saada selvyyttä siitä, millaisiin futuurituotteisiin hintakatto ulotetaan ja kuinka laajasti se koskisi eri kauppapaikkoja.

Leikkauksen kohteeksi joutuvan hinnan pitäisi myös eriytyä joksikin sovittavaksi ajaksi maailmanmarkkinahinnasta. Näiden lisäksi on löydettävä sopu turvamekanismeista, joilla leikkuri lähtee automaattisesti ja saadaan tarvittaessa muutenkin pois käytöstä.

Käytännössä hintakaton pohdinta jää ensi viikon maanantain energiaministerien kokoukseen, koska todennäköisesti asiat ovat tällä hetkellä liian teknisiä ratkaistavaksi Euroopan unionin jäsenmaiden poliittisten johtajien huippukokouksessa torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat