Valtiovarainministeri Annika Saarikko ja elinkeinoministeri Mika Lintilä kannattavat EU-komission ehdottamaa hintakattoa Venäjän kaasulle. Suomi tavoittelee myös sitä, ettei kaasun hinta jatkossa määrittelisi sähkön hintaa. Lintilän mukaan EU:n yhteistä linjaa voi olla vaikea löytää kansallisten intressien takia.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) avasi Suomen linjauksia ennen EU:n energiaministerien perjantaista kokousta. Hän sanoi nostavansa kokouksessa esille niin sanotun teknisen hintakaton eli sähköpörssin tarjousten enimmäishinnan alentamisen EU:ssa sekä johdannaismarkkinan vakuudet.
– Ne ovat ehkä ne päällimmäiset, Lintilä sanoi toimittajille eduskunnassa.
Suomi katsoo, että sähkön johdannaismarkkinoiden rauhoittamiseksi komission tulisi välittömästi tarkastella johdannaismarkkinoiden sääntöjä.
– Tämä tulisi tehdä etenkin johdannaisten hinnoittelumekanismin luotettavuuden palauttamisen ja markkinoiden erittäin merkittäviksi kasvaneiden vakuusvaatimusten näkökulmasta, linjasi eduskunnan suuri valiokunta.
Valiokunta käsitteli keskiviikkona Suomen vaikuttamismahdollisuuksia EU:n energiapolitiikan kiireellisiin ratkaisuihin. Valiokunnalla ei ollut kokouksessa vielä käytössä komission ehdotuksia akuuttiin kriisiin vastaamiseksi. Ne julkaistiin vasta kokouksen päätyttyä.
Yhtenäisyys tärkeintä
Energiaministerien listalla on Lintilän mukaan kaksi merkittävää asiaa, joista EU-maiden tulisi löytää yhteisiä linjauksia: energian hinta ja energian saatavuus. Hän kuitenkin epäilee, että yhteistä linjaa voi olla vaikea löytää kansallisten intressien takia.
– EU-mailla on hyvin erilaisia teknisiä järjestelmiä olemassa, erilaiset tavat tuottaa energiaa, erilaisia sosiaaliturvia eli kyllä se kokonaisuus vaikea tulee olemaan, mutta sitä nyt lähdetään perjantaina tavoittelemaan, hän sanoi valiokunnan kokouksessa puhuttuaan.
Ministerin mukaan pahin vaihtoehto olisi, että maat antaisivat hyvin ristiriitaisia ulostuloja ja hyvin erilaisia vaatimuksia.
– Kaikkein tärkeintä on tällä hetkellä yhtenäisyys, koska yksittäiset kansalliset ratkaisut olisivat ehkä suurin tuho.
Myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi kaikkein tärkeintä olevan nyt, että EU säilyy yhtenäisenä.
– Meidän on pysyttävä lujana ja pidettävä yhtä. Sitähän Venäjä eniten odottaa ja haluaa, että me murrumme näiden energian hintojen edessä.
Saarikko uskoo, että parhaimmat vastaukset löytyvät ennen kaikkea venäläisen maakaasun hinnan säätelystä tavalla tai toisella, "koska se aiheuttaa nyt ongelmat aina suomalaiselle sähkön käyttäjälle asti".
Windfall ei tätä tilannetta ratkaise
Komission ehdottama windfall-vero ei Lintilän mielestä tätä tilannetta ratkaise, koska se on EU-tasolla vuosien prosessi. Nyt tarvitaan nopeasti toteutettavissa olevia keinoja. Hallituksen budjettiriihessä viime viikolla tehtiin kuitenkin linjaus, että vero valmistellaan.
Lintilän mielestä kaasun hinta tulisi eriyttää sähkön hinnasta. Tällä hetkellä nimenomaan kaasun korkea hinta määrittää myös sähkön hintaa, ja Suomikin on siihen sidottu.
– Teknisesti se on aika vaikeaa, mutta ilman muuta tavoiteltavaa samalla tavalla kuin myös se, että Venäjältä tulevaan (maakaasuun) saataisiin selkeästi katto ja mielellään sitten poikki.
Sekä Saarikko että Lintilä kuvailivat tilannetta huolestuttavaksi ja kertoivat Suomen suhtautuvan avoimesti komissiolta tuleviin esityksiin.