Kahden lapsen isä Utu Hopiavuori jättää bussikortin tai housut ostamatta, jotta lapset saavat ruokaa

Tänä vuonna ruoan hinta nousee arvioiden mukaan yli 10 prosenttia. Utu Hopiavuoren elämässä ruoan hinnan nousu on muuttanut arkea merkittävästi. 

Utu Hopiavuori on työtön kahden lapsen isä, joka elää toimeentulotuilla. Elintarvikkeiden hinnan nousu tekee Hopiavuoren lompakkoon ison lovin, kun ruoan lisäksi kahden lapsen ja itsensä elättämiseen tarvitaan myös muuta.

– Maaliskuussa huomasin ruoan hinnan nousseen. Parikymmentä senttiä nousua euron kilohinnassa on jo melko tuntuva. Itse olen huomannut ruoan hinnan nousseen jopa 20–30 prosenttia, kertoo Hopiavuori.

Ruoan kallistuminen näkyy vahvasti maito, liha- ja viljatuotteissa, mutta myös prosessoiduissa elintarvikkeissa.

Ruoan kallistumisen taustalla on monia syitä. Aiempaa korkeammat hinnat johtuvat esimerkiksi Venäjän sodasta Ukrainassa, koronapandemiasta sekä maatalouskustannusten ja energian hinnan noususta.

Ruoan kallistuessa arjessa joutuu tekemään isojakin uhrauksia

Hopiavuori on huomannut, kuinka monen tuotteen hinta on noussut. 

– Maidon litrahintaan on tullut 15 senttiä kolmessa kuukaudessa, kanan kilohintaan kaksi euroa lisää, laskee Hopiavuori.

Joka toinen viikko Hopiavuoren luona asuu myös hänen kaksi lastaan. Tällöin ruokaa menee enemmän ja aina jääkaapista ei löydy lasten leipien päälle edes juustoa.

Hopiavuoren mukaan toimeentulotuilla eläminen vaatii uhrauksia.

– Joudun jättämään itseltäni bussikortin ostamatta, jotta lapset saavat rahaa kortteihinsa. Joskus tarvitsisin itse uudet housut, mutta rahaa ei ole, Hopiavuori kertoo.

Hopiavuori saa asumis-, työmarkkina- ja toimeentulotukea. Toimeentulotuki on tuista ainoa, jossa huomioidaan lasten asuminen vuoroviikoin myös Hopiavuoren luona.

– Kovia uhrauksia joutuu kuukausittain tekemään. Toivoisin, että sosiaalituet mitotettaisiin sen mukaan, että ihmisillä olisi rahaa ostaa ruokaa niillä hinnoilla, mitä ruoan oikeasti pitäisi maksaa, Hopiavuori summaa.

Lue myös:

    Uusimmat