Asiantuntijat ovat arvioineet padon murtumisen vaikutusten olevan kauaskantoisia niin siviileille kuin sodan etenemisellekin.
Ukrainan valtakunnansyyttäjän mukaan Ukrainassa yli 40 000 ihmistä uhkaa jäädä tulvavesien jalkoihin. Tulvaveden odotetaan kohoavan huippuunsa keskiviikon aikana.
Ukrainan asevoimien mukaan Venäjän joukot räjäyttivät Kahovkan padon Hersonin alueella. 50-luvulla rakennettu pato tuhoutui varhain tiistaiaamuna aiheuttaen alueelle laajan tulvan.
Tulvavedet vaikuttavat ihmisten elämiin kauan evakuointien jälkeen. Lopulliset vaikutukset saatetaan ymmärtää vasta kuukausien tai jopa vuosien päästä.
– Tämä tulee tuhoamaan ekosysteemejä ja muokkaa niitä uusiksi. Tällä tulee olemaan todella kauaskantoiset seuraukset ympäristöön ja yhteiskuntaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Emma Hakala.
Hakalan mukaan tulvavedet saattavat nostaa miinoja maaperästä ja kuljettaa niitä hallitsemattomasti. Vedessä leviävät myös taudit.
– Myös moottoriöljyvuotoja on jo ilmeisesti ollut, Hakala sanoo.
Vaikutukset Ukrainan elinkeinoihin voivat olla merkittäviä.
Esimerkiksi maatalous voi kärsiä, sillä monet maatalousalueet ovat saaneet kasteluvetensä Kahovkan tekojärvestä. Keskiviikkoaamuna Ukrainan maatalousministeri arvioi, että 94 prosenttia Hersonin alueen maatiloista on jäänyt ilman kastelujärjestelmää.
Lue myös: Ukrainalainen maanviljelijä keksi ainutlaatuisen keinon raivata miinoja nopeasti ja riskittä: "Käsin veisi vuosia"
Venäjä iskun takana
Huomenta Suomessa myös vieraillut kenraalimajuri evp, Kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri pitää selvänä, että Venäjä on padon tuhoutumisen takana.
Yllätys se ei hänestä ollut. Ukrainan asevoimat varoitti padon räjähteistä jo viime vuonna.
– Tarvittaisiin kymmeniä ohjusiskuja, jotta patorakenteen saisi rikottua. Ei ole kuin yksi syyllinen. Pato on ollut Venäjän hallussa vuoden päivät, joten heillä on ollut aikaa valmistella tuhoa, Toveri sanoo.
Samaa on sanonut myös Ukrainan vesivoimayhtiön Ukrhydroenergon johtaja Ihor Syrota, jonka mukaan yhden ohjusiskun voima ei riittäisi Hersonissa koetun tuhon aiheuttamiseen.
– Voimala on rakennettu kestämään atomipommi. On selvää: räjähdys tapahtui aseman sisällä, Syrota kuvaili New York Timesin mukaan.
Sen sijaan Yhdysvallat on tyytynyt toteamaan, että se odottaa lisää tietoa tapahtumien kulusta.
Lue myös: Muuttavatko tulvat Ukrainan vastahyökkäyksen suunnan? – Jarmo Lindberg: "Katseet kääntyvät Zaporizhzhjasta itään"
Ukraina pohjustaa vastahyökkäystä – sen alkua yhä odotetaan
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kiiruhtanut vakuuttamaan, ettei padon ja vesivoimalan tuhoutuminen estä Venäjän miehittämien alueiden vapauttamista ja kauan odotettua vastahyökkäystä.
Toverin mukaan Ukraina on hyökännyt Dnepr-joen yli lännestä saamansa ylimenokaluston avulla ja onnistunut ottamaan alueita haltuunsa etelärannalta. Patovallin rikkominen estää sen jatkossa, kun joki on leventynyt merkittävästi. Itse vastahyökkäyksen ilmansuunnat ja toteutustavat ovat edelleen arvoituksia.
Varsinainen vastahyökkäys ei ole vielä alkanut, mutta Toverin mukaan sen pohjustaminen on käynnissä.
– On isketty Venäjän selustaan useita viikkoja, tuhottu polttoainevarastoja ja logistiikkakeskuksia. Nyt on aloitettu hyökkäykset eri puolille rintamaa, eli etsitään heikkoja kohtia Venäjän puolustuksesta. Samanaikaisesti sidotaan Venäjän joukkoja hyökkäysten torjuntaan ja hämärretään tilannekuvaa, Toveri kuvailee.
Länsimaiden tulisi Toverin mukaan tukea Ukrainaa kiristämällä sanktioiden toteutusta. Tällä hetkellä niitä voidaan kiertää niin, että materiaaleja viedään kolmansien maiden kautta.
– Pitäisi pystyä sanktioimaan näitä kolmansia maita niin, että saataisiin Venäjän talous ja aseteollisuus polvilleen.