Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali evp. Jarmo Lindberg sanoo, että lähipäivinä katseet sotatilanteessa Ukrainassa kannattaa kääntää eteläiseen Hersonin kaupunkiin ja Kahovkan patoon.
Venäjä on aloittanut Hersonissa jo laajat toimenpiteet siviilien siirtämiseksi pois alueelta Ukrainan lähestymisen tieltä.
– Venäjä pakkosiirtää sieltä siviilejä ja kertoo heille, että täältä tulee lähteä joen itäpuolelle. Sieltä on kuvia, joissa väkeä siirretään lautoilla, Lindberg sanoo.
– Myös kerrotaan, että Venäjä valmistelee linnoituksia kaupunkiin ja kaupunkisodankäyntiä.
Ukrainan etenemisestä on sen sijaan kuultu hyvin vähän tietoja. Lindbergin mukaan tämä johtuu siitä, että Ukrainalla on niin hyvä operaatioturvallisuus. Tietoja siitä ei haluta antaa julkisuuteen, jotta ilmeisen hyvin edennyt vastahyökkäys ei vaarantuisi.
Lindberg arvioi, että Ukrainan etenemisestä ei myöskään tulla jatkossa saamaan lisätietoja.
– Mutta kyllä venäläisten käytöksestä voi päätellä sen, että ukrainalaiset lähestyvät. He vetävät myös sotajoukkoja pois Hersonin alueelta, entinen komentaja huomauttaa.
Artikkeli jatkuu videon jälkeen.
23:34Katso koko haastattelu: Lindberg muun muassa epäilee "Wagner-linjan" toimivuutta.
"Venäjän toimilla ei tunnu olevan rajaa"
Alueella Ukrainan operaation kannalta piilee yksi merkittävä riskitekijä: Kahovkan pato.
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan venäläiset ovat jo miinoittaneet padon. Myös yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for Study of War (ISW) on arvioinut Venäjän jopa suunnittelevan padon räjäyttämistä.
Padon räjäyttämisestä aiheutuisivat valtavat tuhot.
– Jos Venäjä päättää räjäyttää Kahovkan vesivoimalaitoksen, tässä pyritään estämään Ukrainan eteneminen joen itäpuolelle Krimin suuntaan. Haaste on se, että itäpuolen ranta on matalampaa aluetta, jolloin suuri osa siitä jäisi tulvan alle, sanoo Lindberg.
Kartta Hersonin alueesta.MTV
Venäjä siis ampuisi myös omaan jalkaansa. Vesi tulvisi myös Venäjän hallussa olevalla alueelle. Lisäksi padon tuhoutuminen vaikuttaisi esimerkiksi Krimille makeaa vettä vievän kanavan toimintaan.
– Osittain itsetuhoinen operaatio, puhumattakaan vielä Krimille vievästä makeavesikanavasta. Mutta ei tässä Venäjän toimilla ja niiden seurauksilla tunnu juuri olevan rajaa Venäjän sotilasjohdolla ja valtiojohdolla, joten ei ole ollenkaan mahdotonta, etteivät he päättäisi tuhota patoa, Lindberg sanoo.
Venäjä on jo kerran aiemmin tässä sodassa räjäyttänyt padon. Syyskuun puolivälissä Krivyi Rihin kaupungissa ohjusisku patoon aiheutti tulvan alueella.
Kyse oli presidentti Zelenskyin kotikaupungista.
Kahovkan padon räjäyttämisen jälki olisi kuitenkin aivan toisenlainen.
– Tämän mittakaavan pommituksia on tehty patoon toisessa maailmansodassa. Tämän padon tuhoaminen olisi mittakaavassaan ainutkertaista, koska se peittäisi välittömästi niin laajat alueet veden alle.
– Se olisi katastrofaalinen liike, Lindberg summaa.