Kahta turkkilaistoimittajaa syytetään vakavista rikoksista – uhkana jopa elinkautiset tuomiot

turkin mieleneosoitus toimittajat
Ihmiset osoittivat mieltään kahden pidätetyn toimittajan puolesta jo marraskuussa 2015, kun toimittajat pidätettiin.EPA
Julkaistu 25.03.2016 10:53

MTV UUTISET – STT – AFP

Turkissa alkaa tänään oikeudenkäynti kahta tunnettua toimittajaa vastaan. Heitä syytetään vakavista rikoksista, ja he voivat pahimmillaan saada elinkautiset tuomiot.

Cumhuriyet-lehden päätoimittajaa Can Dundaria ja Ankaran-toimituksen esimiestä Erdem Gulia syytetään muun muassa valtiosalaisuuksien paljastamisesta, väkivaltaisen vallankumouksen valmistelusta sekä terroristien avustamisesta.

Toimittajat ovat olleet pidätettyinä jo kolmen kuukauden ajan. Syytteet nostettiin, koska he julkaisivat uutisen, jossa syytettiin hallitusta pyrkimyksistä salakuljettaa aseita Syyrian kapinallisille.

Uutisesta nousi valtava kohu, koska se herätti epäilyjä Turkin hallituksen roolista Syyrian sodassa ja sen väitetyistä yhteyksistä syyrialaisiin islamistiryhmiin.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan raivostui jutusta ja varoitti, että Dundar saa maksaa siitä kalliisti. Syyttäjät vaativat toimittajille kahta elinkautistuomiota ja 30 vuotta niiden lisäksi.

Toimittajat vapautettiin helmikuussa, kun perustuslakituomioistuin totesi, että heidän sananvapauttaan oli loukattu. Erdogan suuttui päätöksestä ja uhkasi hajottaa perustuslakituomioistuimen.  
Dundarin on määrä tänään julkistaa kirjoittamansa kirjan, jossa hän kertoo kiistanalaisen jutun tietojen hankkimisesta ja siitä, miten lehti päätti julkaista jutun.

Oikeudenkäyntiä arvosteltu

Turkin oppositio ja ihmisoikeusjärjestöt Turkissa ja ulkomailla ovat tuominneet oikeudenkäynnin. Se nähdään uutena esimerkkinä Erdoganin pyrkimyksistä vaientaa poliittiset vastustajansa.

Yli 2000 ihmistä on asetettu syytteeseen Erdoganin loukkaamisesta sen jälkeen, kun hän nousi presidentiksi elokuussa 2014.

Yli sata kirjailijaa lähetti oikeudenkäynnin edellä kirjeen pääministeri Ahmet Davutoglulle, jossa he vaativat syytteiden vetämistä pois. Kirjailijajärjestö Pen Internationalin kirjeen allekirjoittajien joukossa tunnetuin suomalaisnimi on Sofi Oksanen. Muita tunnettuja nimiä listalla on muun muassa Margaret Atwood, Herta Müller, Karl Ove Knausgård sekä Mario Vargas Llosa.  

1:39img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat