Kunta-alan lakot alkavat tiistaina kymmenessä kaupungissa. Arki muuttuu monessa perheessä haastavaksi viikon kestävän varhaiskasvatuksen ja opettajien lakon ajaksi.
Helsinkiläinen 47-vuotias Sini tekee kahta työtä, toista yrittäjänä ja toista työntekijänä taksinkuljettajana. Sini esiintyy vain etunimellään jutussa ilmenevien henkilökohtaisten tietojen vuoksi.
Tiistaina alkava lakko aiheuttaa yksinhuoltajalle sekä stressiä että tulonmenetyksiä, kun kotiin jää yksi alakoulussa, yksi yläkoulussa ja yksi lukiossa oleva lapsi.
– Työntekoa on vähennettävä. En voi olla täyttä päivää töissä, Sini kertoo.
– Yksinhuoltajaperheessä ne ovat tuntuvia menetyksiä, kun joutuu olemaan pois töistä useitakin tunteja päivässä.
Lapset ovat sen verran vanhoja, että heidät voi joksikin aikaa jättää keskenään kotiin.
– En voi luottaa siihen, että he olisivat yhdeksää-kymmentä tuntia keskenään täällä. Kyllä se vaatii silloin itseltäänkin sitä, että on enemmän läsnä.
Lue myös: OAJ:n Luukkainen: ”Tiedossani ei ole mitään, mikä voisi estää lakon” – näillä kolmella tavalla lakko vaikuttaa arkeen
Tätä mieltä äidit ovat lakosta: ”Ilman päiväkotia ei meidän elämämme oikein sujuisi” – sympatiat silti lakossa olevien puolella
3:27
Jonkun täytyy katsoa nuoren perään
Sinin mukaan yksi suurimmista haasteista on huoli nuorimmaisen liikkumisesta. Jonkun pitää olla katsomassa perään, ja kun isovanhempia ei enää ole, on tukeuduttava sisaruksiin.
– Koulu on hyvä ja turvallinen paikka, mihin voi lähettää nuoren. Tietää, että he ovat siellä ja joku katsoo heidän peräänsä. Jos koulua ei ole, niin koko päivä on vanhempien vastuulla.
Myös ruokavalmistelut vaativat miettimistä. Siinä missä tavallisesti lounaan saa koulusta, nyt se pitää olla hoidettuna lapsille kotona.
Lukiossa tärkeä viikko
Sinin lapset suhtautuvat lakkoon kaksijakoisesti. Yhtäältä viikko poissa koulusta on mukavaa vaihtelua, kun etäkouluakaan ei tarvitse tehdä.
Toisaalta etenkin lukion kolmatta luokkaa käyvän kohdalla viikon tauko on harmillinen, kun osa kursseista on loppusuoralla. Helsingissä lukiota käyvälle tyttärelle ei ole annettu koulutehtäviä kotiin.
Tampereella kaupunki on tiedottanut, että lukio-opiskelijat opiskelevat etänä itsenäisesti rehtorin antamien ohjeiden mukaisesti.
– Tampereen malli on hyvä, kun siellä tehdään tehtäviä ja päästään eteenpäin ja ehkä ylioppilaaksikin keväällä.
Korona iski kovalla kädellä
Korona-ajan etäkoulussa oli omat haasteensa, vaikka järjestely oli sinänsä toimiva etenkin nuorimman lapsen kohdalla.
Sinin kohdalla suuri isku oli hänen vakava koronatautinsa, joka piti hänet sairaalassa kaksi ja puoli viikkoa. Sen ajan vastuun arjesta ja koulunkäynnistä otti lasten parikymppinen isosisko.
– Se oli aika rankka kokemus. Varsinkin lapsille. He varmasti olivat miettineet monia asioita, vaikka eivät aina kaikkea tuokaan julki.
Lue myös: Kymmenet tuhannet kuntatyöntekijät menossa lakkoon eri puolilla Suomea – näin se näkyy kaupunkien palveluissa
Jatkoa etätöille
Helsinkiläisen Vesa Turusen, 36, perheessä lakko ei aiheuta suuria huolenaiheita. Tavallisesti päiväkotiin menevä kuusivuotias poika jää kotiin, jossa Turunen tekee etätöitä puolison ollessa töissä.
Turunen on korona-ajan ollut hyvin pitkälti etänä, ja työnkuva sallii etätöiden jatkumisen edelleen.
– Onneksi on alla poikkeusajat alla, niin se auttaa omaa sopeutumista muuttuviin tilanteisiin. Mikään ei ole ollut normaalia kahteen vuoteen, Turunen toteaa.
Turusen mukaan useamman lapsen kanssa haasteita voisi olla, mutta yhden lapsen kanssa etätyöskentely on ollut ”ihan mainiota”. Poika leikkii Turusen vieressä samaan aikaan, kun hän tekee töitä. Leikit eivät ole aiheuttaneet häiriötä.
– On sovittu, että kun on palaveri päällä, niin ollaan hiljaa ja leikitään jotain vähän hiljaisempaa.
Ikävä päiväkotikavereita
Poikaa lakko harmittaa, sillä kavereita ei näe joka päivä. Korona-aikana siitäkin on tullut kokemusta, ja nyt poissaolo päiväkodista on vielä lyhyempi.
– Meillä on kavereiden vanhempien yhteystiedot, että voidaan jotain näkemisiä sopia. Muutaman päivän itsekseenkin leikkiminen on ihan kivaa ja menee hyvin.
Päiväkodista kysyttiin, onko pakottavaa tarvetta saada hoitopaikkaa. Se ei Turusen tapauksessa ollut luonteva vaihtoehto, koska järjestely olisi vaatinut kuljetuksia toisaalla olevaan hoitopaikkaan.
Ainoa pieni epävarmuus on liittynyt lakon ajankohtaan. Tällä hetkellä Turusen töissä ei ole kiireisimmät ajat käynnissä, eli ajankohta ei ole pahin mahdollinen.
– Seuraavat seitsemän päivää tulevat näyttämään, mitä tapahtuu. En usko, että minkäännäköistä haastetta tulee.