Lähes jokainen puolue kuntavaaliohjelmassaan mainitsee, että koulukiusaamiseen tulee puuttua – mutta miten?
Suomessa on tutkimusten mukaan 20 oppilaan luokassa keskimäärin yksi tai kaksi lasta, joita kiusataan toistuvasti.
MTV Uutisten Kuumat nimet -vaalitentissä keskiviikkona ehdokkaat saivat kertoa konkreettisia toimia, joilla he ehkäisisivät koulukiusaamista ja väkivaltaa.
Katso kaikkien ehdokkaiden keinot koulukiusaamisen ehkäisyyn videolta artikkelin alusta.
Perussuomalaisten Joakim Vigelius Tampereelta sanoo, että hänen puolueensa haluaisi lisätä poliisien ja opettajien toimivaltuuksia ja resursseja, joilla ehkäistäisiin kouluväkivaltaa.
– Minusta on absurdia nähdä tapauksia, joissa opettaja puuttuu oppilaan väkivaltaiseen käytökseen, ja jälkikäteen opettajaa syytetään, että poisti oppilaan luokasta voimakeinoin.
SDP:n ehdokas Eveliina Heinäluoma Helsingistä nostaa esiin vuorovaikutus- ja tunnetaitojen merkitystä, joiden harjoittelulle on sosiaalisen median aikana suurempi tarve.
– Mutta sanon kyllä, että kouluyhteisössä ja päiväkodeissa kaikki lähtee siitä, että kuntapäättäjät turvaavat riittävät resurssit, ja nuorisotyöntekijöitä yhteisöihin.
"Lapsia on jopa leipäjonoissa"
Heinäluoma myös sanoo, että Helsingin pormestarina hän pyrkisi jatkamaan poliisin ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka on lopetusuhan alaisena.
Myös Helsingin pormestariksi pyrkivä Kokoomuksen ehdokas Daniel Sazonov sanoo olevansa tästä asiasta samaa mieltä, ja kannattaa ennaltaehkäisevän työn jatkamista.
Vihreiden ehdokas Jenni Pitko Oulusta nostaa esiin myös kotiolojen vaikutuksen.
– Valitettavasti näyttää siltä, että perheissä, joissa on ollut jo aiemmin vaikeuksia, ollaan menossa entistä huonompaan suuntaan.
Pitko soimii hallituksen aikomia leikkauksia sosiaalihuoltoon ja perheiden toimeentuloon.
– Meillä on yhä useampi lapsi tipahtanut köyhyysrajan alapuolelle, ja lapsia on jopa leipäjonoissa.
– Jos tämä on tilanne perheissä, miten voimme kuvitella, että meillä kouluja, joissa on koulurauha?