Kaihileikkausten onnistumisia voi pian vertailla netissä

Tulevaisuudessa potilas voi nykyistä paremmin tutkia, vertailla ja valita itse hoitopaikkansa, jos sote-uudistukseen kaavailtu valinnanvapaus toteutuu laajana.Lehtikuva.
Julkaistu 25.04.2016 03:29

MTV UUTISET - STT

Silmästä pitäisi leikata kaihi, lonkka vaatii operaation, hampaassa on reikä – mutta minne hoitoon?

Tulevaisuudessa potilas voi nykyistä paremmin tutkia, vertailla ja valita itse hoitopaikkansa, jos sote-uudistukseen kaavailtu valinnanvapaus toteutuu laajana. Käytännössä potilas surffaisi valtakunnalliseen tai maakunnan verkkopalveluun ja vertailisi hoitopaikkoja siellä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Palveluvaaka.fi-sivustolle kootaan parhaillaan täyttä päätä tietoja sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavista toimipisteistä, niiden aukioloajoista ja palveluista. Tulevaisuudessa palvelusta löytää myös esimerkiksi hinta- ja jonotietoja sekä vaikkapa polven tai lonkan tekonivelleikkausten määrät kussakin hoitopaikassa ja tietoa hoitotuloksista.

Kehittämispäällikkö Salla Sainio THL:stä kertoo, että tämäntyyppiset tiedot ovat jo nykyisellään julkisia, mutta niihin käsiksi pääsy vaatii aikaa, vaivaa ja puhelinsoittoja.

– Tiedoista on tehty julkaisuja, mutta julkaisut ovat monessa paikassa hajanaisesti eri tutkimusraporteissa ja eri tutkimuslaitosten sivuilla, Sainio selittää.

Vertaile neuvoloita netissä

Nyt Palveluvaaka-palvelussa on lähinnä julkisia toimijoita, kuten keskussairaaloita, ja tietoja puuttuu vielä runsaasti. Sainion mukaan tänä ja ensi vuonna palveluun lisätään perustietoja: mitä hoitopaikkoja on ja missä ne sijaitsevat.

Sivustoa on tarkoitus ylläpitää niin, että sieltä saisi aina kootusti ajantasaista tietoa sekä julkisten että yksityisten tahojen tuottamista palveluista.

Toistaiseksi Palveluvaa'asta löytää vain vähän toimipistekohtaista tietoa.

– Jos potilas on menossa kaihileikkaukseen, hän tarvitsee tietoa kaihileikkausten tuloksista, ei koko silmäyksikön toiminnasta, Sainio sanoo.

Sivustolla on jo nyt THL:n toteuttaman valtakunnallisen lasten- ja äitiysneuvoloiden asiakaspalautekyselyn tuloksia. Palvelussa näytetään myös se, kuinka monen vastaajan arvioon tulos perustuu.

Palveluvaakaan voi myös suoraan käydä antamassa arvion käyttämästään hoitopaikasta.

Sopivat mittarit mietinnässä

Yksi keskeisistä asioista sote-palvelujen mittaamisessa on, että tietojen täytyy olla vertailukelpoisia keskenään. Lisäksi tietoa pitää olla tarjolla sopivasti ja helppotajuisesti, jotta siitä on aidosti apua esimerkiksi leikkaavaa sairaalaa valittaessa.

Ylijohtaja Veli-Mikko Niemi sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, ettei päätöksiä yksittäisistä mittareista ole vielä tehty. Niemen johtama työryhmä tutkii parhaillaan jo olemassa olevia mittareita ja kehittää tarvittaessa uusia.

– Pitää olla varmuutta siitä, että mittari kertoo ja kuvaa sen, minkä sen pitääkin. Sekin on tärkeää, että esimerkiksi hoitokäynti vanhuksen luona tulee kirjattua yhteiseen järjestelmään niin, että sitä voidaan mittareilla analysoida.

Niemen mukaan on yhä auki, rakentuuko valintaa helpottava nettipalvelu esimerkiksi THL:n Palveluvaa'an pohjalle vai löytyykö jostain muualta jo käytössä oleva malli, joka voidaan laajentaa valtakunnalliseksi.

– Palveluvaaka on yksi hyvä malli ja esimerkki. Pitäisi olla niin, että samasta tietokannasta saadaan hallintoa, asiakasta ja mediaa palvelevaa tietoa.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi lauantaina, että mahdollisen yhteisen alustan rakentamisen tavoista eri sote-tietojärjestelmille päätetään hallituksessa toukokuussa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa