Turvapaikanhakijat alkavat saada vastaanottorahansa maksukortille käteisen sijaan, kun Maahanmuuttovirasto jakaa syksyn aikana kaikille turvapaikanhakijoille prepaid-kortit. Tavoitteena on karsia kustannuksia, sillä käteisestä aiheutuu eniten kustannuksia.
Nykyisin suuri enemmistö turvapaikanhakijoista saa vastaanottorahansa käteisenä. Tästä puolestaan aiheutuu vastaanottokeskuksille paitsi kuluja myös vaivaa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jouko Salonen Maahanmuuttovirastosta.
– Viime vuoden turvapaikanhakijaruuhkasta johtuen meillä on paljon turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksissa ja käteisen rahan jakoon liittyy monia haasteita.
Käteinen kaikkein kalleinta
Yksinasuvan ja yksihuoltajan vastaanottoraha on nykyisellään 315 euroa kuussa, ja muiden yli 18-vuotiaiden 266 euroa, jos turvapaikanhakija järjestää ateriansa itse. Jos ateriat tarjotaan vastaanottokeskuksessa, ovat summat 93 ja 76 euroa.
Suurissa vastaanottokeskuksissa jaettavan käteisen määrät voivat nousta suuriksikin.
Fakta: Turvapaikanhakijoiden prepaid-maksukortti
– Kortti on MasterCard –pohjainen, eli se käy kaikkialla missä tavallinenkin MasterCard
– Kortilla voi nostaa rahaa automaatista ja maksaa kaupoissa Suomessa
– Verkkokaupoissa ja ulkomailla kortti ei toimi
– Kortin takana on IBAN-tili Barclays-pankissa, joka on korttitoimittajan yhteistyökumppani
– Syksyllä jaettavat kortit toimittaa englantilainen Prepaid Financial Services
– Kevään kokeilussa korttien toimittajana on ollut suomalainen Moni Nordic Oy
Lähde: Finanssialan keskusliitto
– Käteinen joudutaan hakemaan pankista turvakuljetuksella ja kun sitä tarvitaan, paikalle tarvitaan myös vartija. Nyt halutaan saada pois sekä tämä työ että turvakuljetusten kustannukset.
Kulu- ja logistiikkaongelma ratkeaa Salosen mukaan prepaidien avulla.
– Olemme selvittäneet, että Prepaid kortti on huomattavasti helpompi rahan jakelun kannalta, mutta myös selvästi edullisempi ratkaisu. Korttien käytöstä syntyvät kustannukset ovat merkittävästi pienemmät kuin käteisen käytöstä.
Turvapaikanhakijoiden prepaid-maksukortit on hankittu kilpailuttamalla, ja syksyn osalta ne toimittaa englantilaisyhtiö. Kevään kokeilussa kortit tilattiin suomalaisyhtiöltä.
Myös korteista syntyy kustannuksia kuten automaattinostoihin liittyviä maksuja. Nämä tulevat maahanmuuttoviraston maksettaviksi siksi aikaa, kun käyttäjä on turvapaikanhakijana ja hänen asiaansa käsitellään.
Kortin toimintoja halutaan lisätä
Prepaid-kortin ja sen takana olevan pankkitilin toivotaan helpottavan myös turvapaikanhakijoiden ja jo oleskeluluvan saaneiden töihinmenoa.
– Kortti on ominaisuuksiltaan varsin rajoitettu, mutta keväällä tehdyssä kokeilussa selvisi, että sille pystyttiin maksamaan myös palkkoja ja kortinhaltijat ovat onnistuneet maksamaan myös jotain viranomausmaksuja. Tämän kortin käyttöä voidaan laajentaa muuhunkin kuin vastaanottorahan maksamiseen, Salonen linjaa.
Viime joulukuussa alkaneessa kokeilussa suomalaiselta Moni Nordic Oy:ltä tilattiin 3000 korttia.
Migrin tavoitteena on saada kortti kaikille turvapaikanhakijoille tämän vuoden aikana. Nyt syksyllä tilattavat kortit toimittaa englantilainen Prepaid Financial Services.
– Hakijamäärä pienenee koko ajan, kun viime vuonna syntynyttä turvapaikanhakijoiden ruuhkaa puretaan. Tarvittavien prepaid-korttien määrä tulee luultavasti olemaan jotain 10 000 ja 20 000 kortin välillä.
Salosen mukaan vastaanottokeskusksissa odotetaan kovasti kortin yleistymistä.
– Kokeiluissa on huomattu, että tämä toimii ja ratkaisu on otettu todella positiivisesti vastaan vastaanottokeskuksissa. Siellä odotetaan, että päästäisiin kokeiluista tuotantoon.
*18.8. kello 18:21 Juttuun lisätty tieto siitä, että kevään osalta maksukortit toimitti suomalainen Moni Nordic Oy, ei jutussa aiemmin mainittu englantilaisyhtiö Prepaid Financial Services.