Käteisen käyttö on vähentynyt rajusti Suomessa – asiantuntija kertoo, miksei riihikuivasta päästä kokonaan eroon

0:45img
Käytätkö käteistä? Tällaisia vastauksia kadulta saatiin
Julkaistu 04.05.2024 07:42
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Suomalaisilla eivät setelit liiemmin taskuissa polttele, sillä käteisen käyttö on viime vuosien aikana vähentynyt kotimaassa rajusti. 

Vuonna 2022 käteismaksujen osuus maksupisteissä suoritetuista maksuista oli Suomessa enää 19 prosenttia. Esimerkiksi 2016 se oli vielä Suomen Pankin mukaan 54 prosenttia.

– Lähes kaikilla suomalaisilla on maksukortti hallussaan, jolloin sen käyttäminen on myös hyvin helppoa, sanoo maksujärjestelmät-osaston päällikkö Päivi Heikkinen Suomen Pankista.

Suomen Pankki tekee kyselytutkimusta käteisen käytöstä vuosittain. Heikkisen mukaan viimeisten viiden-kuuden vuoden aikana päivittäiset ostoksensa käteisellä maksavia on 6–7 prosentin osuudella kaikista suomalaisista.

– Jos katsoo taustamuuttujia, niin siellä painottuvat jonkun verran ikääntyvämmät väestöryhmät ja jonkun verran alueet, jotka ovat suurten kaupunkien ulkopuolella.

Käteisen käyttäjiä löytyy kuitenkin kaikista ikäryhmistä ja joka puolella Suomea. Heikkisen mukaan käteistä puoltavia seikkoja ovat muun muassa sen helppokäyttöisyys, konkreettisuus tai yksinkertaisesti tottumus.

Sähköinen maksaminen on yleistynyt sen verran laajalti, että Heikkisen mukaan pelkällä käteisellä asioivan "toimintasäde muodostuu kapeaksi".

– Olen iloinen siitä, että tavallisen ihmisen päivittäisen elämän kannalta tärkeät hankinnat – päivittäistavarakaupan ruokatarvikkeet, apteekit – niissä hyvin laajasti pystyy käteisellä edelleenkin maksamaan. Se on ihmisen tasa-arvon kannalta tosi tärkeää.

Käteisestä kokonaan eroon?

Tuhannen taalan, tai euron, kysymys lienee tässä kohtaa, uskotaanko Suomen Pankissa käteisen käytön loppuvan Suomessa tällä vauhdilla pian kokonaan.

– Ei ainakaan lähiaikoina, enkä jaksa uskoa, että se kokonaan loppuisi. Ainakaan niin kauan kuin olemme yhtenäisessä valuutassa. Muualta Euroopasta tulee ihmisiä euroinensa, joten luulen, että monilla kauppiailla on hyvät syyt tehdä kauppaa myös näiden vierailijoiden kanssa ja hyväksyä käteismaksuja, Heikkinen sanoo.

Suomalaiset nostavat reilusti yli 90 prosenttia käteisestään pankkiautomaateista. 

Kaupan kassalta käteisen nostaminen on jäänyt Heikkisen mukaan marginaaliseksi tavaksi.

Verkkokauppa.com ei vastaanota yli 200:aa euroa

Kioskien, kauppojen, kahviloiden ja yleensäkin maksupisteiden määrä, jotka eivät hyväksy enää käteistä, kasvaa jatkuvasti.

Esimerkiksi kodinkoneisiin ja elektroniikkaan keskittyneen Verkkokauppa.com -ketjun kivijalkamyymälöissä ei oteta vastaan käteismaksuja, jotka ovat yli 200 euroa. Yhtiö kertoi asiasta jokunen päivä sitten.

Myyntijohtaja Pekka Litmanen perustelee asiaa sillä, että nimensä mukaisesti yhtiön kauppa on keskittynyt verkkoon ja myyntidatan perusteella asiakkaista harveneva osa ostaa myymälästä käteisellä.

– Totesimme, että tämä on meille tehokas keino rajoittaa käteismaksuja. 200 euron rajalla iso osa asiakkaistamme pystyy asioimaan hyvin, hän kertoo.

Muutoksen taustalla on myös ajatus myynnin vastuullisuudesta, mikä sisältää harmaan talouden ja rahanpesun torjunnan edistämisen.

Palautetta ja kysymyksiä tuoreesta muutoksesta on Verkkokaupalle tullut, mutta asiakkaiden suhtautuminen on ollut "aika neutraalia".

– Tietysti osaa käteisellä maksavista asiakkaista on harmittanut, jos tämä on tullut kassalla yllätyksenä.

Suurempaa ostosta ei voi maksaa useammissa 200 euron käteiserissä, sillä raja koskee kyseistä asiointikertaa. Litmasen mukaan kalliimmasta hankinnasta voi yhä maksaa käteisellä 200 euroa ja loput muulla maksutavalla, kuten pankkikortilla.

9:10img

Miksi käteisen käyttö on vähentynyt Suomessa rajusti? Suomen Pankin asiantuntija kertoo videolla taustoista 

Tuoreimmat aiheesta

Raha