"Kaikki ovat valmiita kuolemaan" – olympiamitalisti elää keskellä kauheuksia

"Suunnitelmani riippuvat Venäjän hyökkäyssuunnitelmasta", ukrainalainen aita- ja pikajuoksija Anna Ryzhykova kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle. Olympiamitalisti tarkistaa toistuvasti matkapuhelintaan sen varalta, onko turvallista harjoitella.

Lentokoneet, droonit ja ohjukset lentävät Ukrainan yli päivittäin. Hälytykset laukeavat Venäjän mahdollisista ilmaiskuista.

– Sitä tapahtuu lähes joka ilta. Ei ole mitään syytä nousta ylös. Herään, jos kuulen räjähdyksiä, ja tarkistan, mitä on meneillään, Ryzhykova, 34, sanoo.

NRK tapasi Ryzhykovan Dniprossa. Norjan yleisradioyhtiö kertoo ilmahälytyksen rikkoneen hiljaisuuden; Ryzhykovan matkapuhelin ilmoitti, että hänen olisi siirryttävä lähimpään pommisuojaan.

Ryzhykovan olisi kuitenkin "lähes mahdotonta saada mitään aikaan", jos hän tekisi aina näin. Ryzhykova haluaa useimmiten juosta ulkona, mutta lähellä on koulu ja paljon lapsia, eikä hän toisaalta halua antaa huonoa esimerkkiä.

– Jos matkalla on vaara, menen turvalliselle alueelle. En pommisuojaan, vaan huoneeseen ilman ikkunaan.

– Meidän tulisi tehdä niin, mutta monet eivät niin tee. On kauheaa sanoa se, mutta kaikki ovat valmiita kuolemaan milloin tahansa. Jos piiloudut joka kerta hälytyksen myötä, istut pommisuojassa 10–12 tuntia päivässä. Se on vaikeaa.

Huoli läheisistä

Ryzhykova viettää huippuyleisurheilijana paljon aikaa ulkomailla, ja tuntee tuolloin, ettei voi auttaa läheisiään. Hän pelkää, että heille tapahtuisi jotain.

NRK kertoo Ryzhykovan olevan parhaillaan Portugalissa valmistautumassa toukokuussa Bahamalla järjestettävään viestikilpailuun. Hän viettää Portugalissa muutaman viikon ennen palaamistaan Dniproon muutamaksi päiväksi perheensä pariin ennen kauden alkua. Tavoitteena on kamppailla kesällä arvokisamitalista.

Ryzhykova saavutti olympiapronssia 4x400 metrin viestissä Lontoossa 2012. Hänellä on 400 metrin aidoista kaksi EM-hopeaa ja yksi EM-pronssi, ja hän on myös 4x400 metrin EM-hopeamitalisti.

Lue myös:

    Uusimmat