Kaksi al-Holin lasta tuotiin pikavauhtia Suomeen, syynä heidän haavoittuva asemansa – tämä heidän kohtalostaan tiedetään

14:03imgVideolta voit katsoa lauantaina 21. joulukuuta Helsingissä järjestetyn tiedotustilaisuuden.
Julkaistu 21.12.2019 23:01

Veera Pennanen

veera.pennanen@mtv.fi

Ensimmäiset kaksi suomalaislasta kotiutettiin lauantaina Syyriasta al-Holin leiriltä. Suomen tultuaan lapset otetaan lastensuojelun hoiviin.

Lasten asemaa al-Holin leirillä on kuvattu haavoittuvaiseksi. Tästä syystä lapset päätettiin kotiuttaa pikaisesti Suomeen. 

Al-Holin telttaleirillä Koillis-Syyriassa on yli 70 000 ihmistä, pääasiassa naisia ja lapsia. Alun perin leiri on rakennettu noin 10 000 ihmistä varten. Esimerkiksi useat järjestöt ovat kuvanneet leirin oloja humanitaariseksi kriisiksi.

Itä-Uusimaan poliisi kertoi myöhään lauantai-iltana viestipalvelu Twitterissä, että lapset ovat nyt sosiaali- ja terveysviranomaisten hallussa. 


Kenties traumatisoivat olosuhteet

Lauantai-iltana ulkoministeriön, sisäministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa puhuneen sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan lapset tulevat Suomeen olosuhteista, joissa he ovat saattaneet jo traumatisoitua. 

–  Toivomme tietystikin sitä, että täällä Suomessa pystymme turvaamaan heidän elämisen edellytykset niin, että emme aiheuttaisi heille lisää ahdistavia tilanteita, Varhila sanoo. 

Lue myös: Kaksi lasta lennätetään Suomeen al-Holin leiriltä – "Lapset kotiutetaan vielä tänään"

Lastensuojelu huolehtii lasten hyvinvoinnista

Lasten yksityisyyden suojelemiseksi ja turvaamiseksi lapsista kerrotaan julkisuuteen mahdollisimman vähän tietoa. Helsingin Sanomien aiemmin julkisuuteen tuomien tietojen mukaan nyt kotiutetut lapset olisivat alle 7-vuotiaita ja Syyrian konfliktialueella syntyneitä. 

Tiedotustilaisuudessa ei esimerkiksi vastattu kysymykseen, ovatko lapset orpoja. 

Varhilan mukaan tilanteessa toimivaltaisia ovat sosiaali- ja terveysviranomaiset. 

– Jos heillä ei täällä ole omia perheenjäseniä, tarkoittaa käytännössä sitä, että lähtökohtaisesti lastensuojelu vastaa heidän hyvinvoinnistaan.

Lue myös: Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen muistuttaa, etteivät al-Holilta palaavat lapset ole täysin poikkeustilanne terveydenhuollolle: "Ihan koto-Suomessa lapset kokevat vakavaa traumatisoitumista"

Tuoreimmat aiheesta

al-Hol