YK:n tukema komissio kertoi maanantaina, että lähes 30 000 lasta kärsii ihmisoikeusrikkomuksista ja hyväksikäytöstä leireillä ja vankiloissa sodan runteleman Syyrian luoteisosassa.
On kulunut viisi vuotta siitä, kun Isis menetti viimeisenkin hallitsemansa alueen Syyriassa.
YK kehottaa nyt kaikkia maita kotiuttamaan lapset al-Holin leiriltä ja integroimaan heidät yhteiskuntaansa.
Lue lisää: Lääkärit ilman rajoja: Al-Holin leirillä kuoli vuonna 2021 kymmeniä lapsia – alaikäisiä jäänyt kuorma-autojen alle ja pudonnut likaveteen
Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoo MTV Uutisille, että Suomi pyrkii edelleenkin kotiuttamaan jäljellä olevia kymmenkuntaa suomalaista al-Holista. Osa leirin Suomen kansalaisista on lapsia.
Tannerin mukaan ongelma on, että leireillä olevat Suomen kansalaiset eivät halua Suomeen.
– Meillä ei ole keinoja kotiuttaa sellaisia henkilöitä, jotka eivät halua tulla kotiutetuiksi.
Tanner sanoo, ettei kyse ole poliittisesta tahdon puutteesta.
– Emme voi väkisin hakea ketään, hän sanoo.
Lasten kotiuttaminen on osoittautunut pitkäksi ja monimutkaiseksi prosessiksi. Tanner kertoo kurdien vastustavan lasten erottamista vanhemmistaan, eikä leirillä ole lastensuojeluviranomaisia, jotka voisivat lasten etua ajaa.
– Tilanne on ollut sama hyvin pitkään.
Al-Holin leiri sijaitsee al-Holin kaupungin eteläisellä laitamilla Koillis-Syyriassa, lähellä Syyrian ja Irakin rajaa. Lokakuussa 2023 Al-Holin leirillä olevista ihmisistä 93 prosenttia oli naisia ja lapsia, joista 65 prosenttia alle 18-vuotiaita ja 51 prosenttia alle 12-vuotiaita.
Punaisen Ristin mukaan jotkut lapsista ovat viettäneet koko elämänsä leirillä astumatta koskaan sen ulkopuolelle.
Olosuhteita kuvaillaan kurjiksi. Talvella telttoihin tulvii vettä rankkasateiden jälkeen ja lämpötila voi laskea lähelle pakkasta.
Kesällä leiriä kurittaa usein piiskaava tuuli, joka yhdessä kuivan maan kanssa muodostaa pölymyrskyjä. Lämpötila nousee yli 45 asteeseen.
ICRC ylläpitää leirillä sairaalaa yhdessä Syyrian Punaisen Puolikuun kanssa.