Kaksi Kanye Westin yksityiskoulun entistä työntekijää kertoo kammottavista olosuhteista – ovet lukittiin ulkoapäin

Yhdysvaltalainen räppäri ja vaatesuunnittelija Kanye West on purjehtinut kohusta toiseen viime vuosien aikana. Nyt West haastetaan oikeuteen hänen perustamansa yksityiskoulun väitettyihin epäkohtiin liittyen.

Kaksi Donda Academyn eli yhdysvaltalaisräppäri Kanye "Ye" Westin perustaman kristillisen yksityiskoulun entistä työntekijää haastavat oikeuteen Westin ja kolme muuta koulun johtotason henkilöä: Brianne Campbellin, Allison Tidwellin ja Chris Julianin, kirjoittaa Los Angeles Times. Heitä syytetään syrjinnästä ja laittomasta irtisanomisesta.

Työntekijät kertovat kanteessa useista puutteista liittyen koulun hygieniaan, turvallisuuteen ja opetukseen. 

Entisten työntekijöiden Cecilia Haileyn ja Chekarey Byersin mukaan heidät irtisanottiin koulun parkkipaikalla syytä antamatta maaliskuun alkupuolella. Kanteen mukaan syy irtisanomiselle olisi ollut naisten pyrkimys puuttua epäkohtiin.

Naiset kertovat, että epäilevät irtisanomisen syiden olleen myös rasistisia. Naisten huolet liittyen koulun epäkohtiin kuitattiin sanomalla, että nämä olivat liian "aggressiivisia".

– Asianomaisten mukaan kyseiset kommentit liittyvät stereotypioihin afrikkalais-amerikkalaisista naisista: he ovat "hyökkääviä" vain, koska tekevät työtään ja puuttuvat todellisiin ongelmiin lapsille tarjotussa koulutuksessa, sanotaan kanteessa.

Naiset kertovat, että heille maksettiin palkkaa epäsäännöllisesti ja vääriä summia.

Salaperäinen kristillinen yksityiskoulu

West perusti Donda Academyn syksyllä 2022. Koulu toimii Chatsworthin esikaupunkialueella Los Angelesissa, Kaliforniassa. Oppilaita koulussa on alle sata.

Koulu on akkredoimaton, eli sitä ei ole tarkastettu ja hyväksytty virallisten kelpoisuusvaatimusten mukaiseksi oppilaitokseksi. Oppilaitoksen nettisivuilla kerrotaan vähäsanaisesti koulun opetussuunnitelmasta, johon kuuluu sivuston mukaan esimerkiksi kuorolaulua, visuaalista taidetta, "maailmankieliä" ja parkouria. Luokkia on esikoulusta kahdenteentoista luokkaan asti.

Lokakuussa koulu suljettiin hetkellisesti Westin antisemitistisistä lausunnoista seuranneen kohun saattelemana. The Cut -uutissivuston mukaan lasten vanhemmille lähetettiin viesti, että koulu olisi suljettu loppuvuodeksi koulun uudistamisen vuoksi. Vain tunteja myöhemmin vanhemmille saapui kuitenkin uusi viesti, jossa kerrottiin, että opetus jatkuisi jo samalla viikolla. 

Lukuisia epäkohtia hygieniassa ja turvallisuudessa

Hailey ja Buyers kertovat, että oppilaat saivat syödä koulussa kerran päivässä paljaalla lattialla ja heille tarjottiin ruoaksi ainoastaan sushia. Eväiden ottaminen mukaan kouluun ei ollut sallittua vesipulloa lukuun ottamatta.

Väitteiden mukaan lapsia ei päästetty lainkaan ulkoilemaan koulupäivien aikana. Ulko-ovet olivat lukittuna ulkoapäin, minkä sanotaan aiheuttaneen esimerkiksi paloturvallisuusriskin.

Asianomaisten mukaan koulussa ei ollut asiantuntevaa kouluhoitajaa tai kunnollisia ensiaputarvikkeita. Myös kiinteistönhoitopuolen kerrotaan olleen puutteellinen: koulussa ei ollut kunnollisia siivouspalveluita tai jätehuoltoa.

Koulussa kerrotaan olevan myös muita erikoisia sääntöjä. Oppilaat saavat pukeutua ainoastaan mustiin vaatteisiin. Luokkahuoneiden tuli olla lähes värittömiä, eikä seinillä saanut olla minkäänlaisia julisteita.

Asianomaisten mukaan kiusaamiseen ei puututtu. Kanteessa kerrotaan, että yksi oppilaista olisi pahoinpidellyt toisen koululaisen ja yrittänyt kohdistaa väkivaltaa myös yhteen opettajista. Kanteen mukaan oppilaalle ei tullut seuraamuksia.

Asianomaiset olivat tehneet useita huomautuksia koulun puutteista tuloksetta. Ongelmien esiin nostaminen johti lopulta irtisanomiseen. 

– (Westin) visio koululle on loistava paperilla, mutta todellisuus oli täyttä kaaosta ja kapinaa. Se on kuin mielisairaala, jota johtavat potilaat, kertoo Byers lausunnossaan.

West ja kolme muuta työntekijää haastettiin oikeuteen tämän viikon keskiviikkona Los Angelesin piirikunnan vetoomustuomioistuimessa. 

Page Six yritti tavoitella Westiltä kommenttia syytteistä, mutta tätä ei ole tavoitettu. 

Kanye West, nykyisin Ye, on ollut otsikoissa rap-musiikkinsa ja suunnittelemiensa vaatteiden lisäksi asiattomista lausunnoistaan ja erikoisista tempauksistaan. Lokakuussa Westin antisemitististen lausuntojen myötä lukuisat brändit, kuten Adidas, Balenciaga ja Gap, ilmoittivat lopettavansa yhteistyön räppärin kanssa. 

West oli naimisissa tosi-tv-tähti Kim Kardashianin kanssa vuosina 2014-2021. Heillä on neljä lasta: tyttäret North ja Chicago, sekä pojat Saint ja Psalm.

Lue myös:

    Uusimmat