Vakuutuspomon ampumisesta epäillyn Luigi Mangionen elämä vaikutti onnelliselta, mutta viimeistään viime keväänä jokin muuttui.
Yhdysvallat on seurannut viikon ajan suurta huomiota herättänyttä henkirikosta, kun suuren terveysalan yhtiön vakuutusjohtaja Brian Thompsonia ammuttiin kylmäverisesti selkään Hilton -hotellin edustalla Manhattanilla New Yorkissa viime viikon keskiviikkona.
Julkisuudessa on spekuloitu motiiveilla – oliko kyse katkeran ihmisen kostosta, rahasta, epätoivosta vai jostain ihan muusta?
Maanantaina pidätetyn 26-vuotiaan epäillyn tausta kertoo onnellisuudesta ja hyväosaisuudesta, mutta jokin muuttui viimeistään kuusi kuukautta ennen rikosta.
Huippuoppilas varakkaasta perheestä
Luigi Mangionen elämä on näyttänyt paperilla varsin onnistuneelta nuoren miehen ikään nähden.
Varakkaan kiinteistönvälittäjäsuvun poika kasvoi Baltimoressa, jossa hän oli vuoden 2016 lukionsa päättäjäisluokan priimus Gilman Schoolissa.
Älykäs nuori oli kiinnostunut koodaamisesta ja videopeleistä, ja hän oli jo ennen collegea kehittänyt ensimmäisen mobiilipelinsä.
Myöhemmin hän valmistui arvostetusta Pennsylvanian yliopistosta tietojenkäsittelytieteiden maisteriksi.
Hänen koulukaverinsa ovat kuvailleet miestä ystävälliseksi ja fiksuksi henkilöksi, jolla ei ollut vihollisia ja joka oli syystä luokkansa priimus.
Koulukaverit eivät muista, että Mangione olisi koskaan ollut erityisen poliittinen – hän suuntasi kunnianhimonsa mieluummin teknologiaan ja opiskeluun.
New York Times kuvailee Mangionen sosiaalisen median tilien olleen täynnä ruskettuneita rantakuvia ja biletystä yliopiston veljeskunnan sinipaitaisten kaverien kanssa.
Hän myös työskenteli vuoteen 2023 asti datainsinöörinä autoja välittävälle verkkosivustolle.
Suvun varakkuus ja hyväntekeväisyystyö oli hyvin tunnettua Baltimoressa. Mangionen tunteneiden ihmisten haastatteluita yhdistää epäusko.
– Ei ikinä uskoisi, että joku näin etuoikeutettu ja varakkaasta perheestä oleva henkilö, joka on tehnyt paljon hyvää yhteisönsä eteen, voisi tehdä jotain tällaista, sanoo järkyttynyt perheystävä BBC:lle.
Selkäkivut estivät normaalin elämän
Mangione oli viettänyt pitkään aikaa surffausyhteisössä Havaijin saarella, johon hän olisi halunnut mediatietojen mukaan jäädä. Hän eli yhteisössä aktiivista elämää surffaten, vaeltaen ja kirjakerhoa vetäen.
Mangionen selkäkivut olivat kuitenkin alkaneet vaivata häntä yhä enemmän.
Hänen ystävänsä olivat ymmärtäneet, etteivät Mangionen selkäkivut olleet lieviä. Hän oli kertonut selkärankansa olevan vinossa ja painavan hermoa.
Surffiyhteisön omistajan R.J. Martinin mukaan selkäkivut olivat niin kovia, että ne haittasivat normaalia elämää.
Hänen mukaansa Mangione ei pystynyt normaaliin deittailuun tai intiimiin kanssakäymiseen kipujensa vuoksi. Ystävät ovat kertoneet kipujen vaikeuttaneen myös urheiluharrastuksia.
Myöhemmin Mangione palasi manner-Yhdysvaltoihin, ilmeisesti selkäleikkaukseen. Hän oli julkaissut röntgenkuvan selkärangasta, johon oli asennettu jonkinlaisia metallisia tukia.
Mangione oli vuoden 2023 lopulla palannut Havaijille ja viestitellyt Martinin kanssa viimeisen kerran keväällä.
He olivat puhuneet näkevänsä, mutta tämän jälkeen Martin ei saanut häneen enää yhteyttä.
Kierre synkkyyteen?
Kevään jälkeen Mangionesta on vähän jälkiä. Hän lopetti yhteydenpidon läheisiinsä ja ystäviinsä.
New York Timesin mukaan ystävät olivat kyselleet toisiltaan huolestuneena, tiesikö kukaan Mangionesta mitään. He olivat myös yrittäneet saada tähän suoraan yhteyttä tekstiviestein ja sosiaalisessa mediassa.
Eräs mies kirjoitti Mangionen sosiaalisen median tilille, ettei ollut kuullut tästä kuukausiin.
– Olet sitoutunut tehtäviin häissäni ja jos et pysty hoitamaan niitä, minun täytyy tietää, jotta voin suunnitella asianmukaisesti, mies kommentoi.
0:39
Median mukaan Mangionen käyttäjätunnuksella on arvioitu useita terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kirjoja kirja-arvostelusivusto Goodreadsissa.
Mangionen arvostelemien kirjojen joukossa on kuitenkin yksi poikkeava teos, jolle hän on antanut neljä tähteä: Unabomberin manifestina tunnettu Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus.
Unabomber eli Theodore Kaczynski oli yhdysvaltalainen matemaatikko ja rikollinen, joka lähetti useita kirjepommeja vuodesta 1978 alkaen. Unabomberin lähes 20 vuoden aikana tehdyissä iskuissa kuoli kolme ihmistä ja yli 20 loukkaantui.
Arviossaan Mangione kuvailee Kaczynskia väkivaltaiseksi ihmiseksi, mutta myös poliittiseksi vallankumoukselliseksi.
Internethistorian perusteella Mangione on syventynyt terveyskirjallisuuteen, mutta myös filosofisiin ja yhteiskunnallisiin teksteihin.
Hän oli myös kirjoittanut Reddit -keskustelupalstalle selkäkivuistaan ja "aivosumusta", joka oli pahentunut kouluvuosien aikana. Hän kertoi, etteivät lääkärit löytäneet ongelmien aiheuttajaa, eikä hänen vakuutuksensa kattanut laajoja tutkimuksia.
Mediatietojen mukaan Mangionen äiti oli kuukausi sitten ilmoittanut tämän kadonneeksi. Äidin mukaan hän tai kukaan muukaan ei ollut kuullut hänen pojastaan sitten heinäkuun.
Vakuutusjohtaja ammuttiin kadulle
Viime viikon keskiviikkona huppupäinen mies ampui UnitedHealthcaren vakuutusasioiden johtajaa Brian Thompsonia selkään kadulla Manhattanilla.
Ampuminen tapahtui juuri ennen yhtiön vuosittaista Hiltonissa pidettyä sijoittajakonferenssia, jossa Thompsonin oli määrä puhua.
Rikospaikalta löydettyihin hylsyihin oli kirjoitettu kolme sanaa: defend, deny ja depose.
Viranomaisten mukaan sanat saattavat viitata kritisoituun vakuutusyhtiöiden kolmen D:n taktiikkaan, jota käyttämällä yhtiöt pyrkivät välttämään asiakkaiden sairauskulujen maksamista.
Epäilty pakeni jalan ja polkupyörällä päästen lopulta bussiasemalle. Maanlaajuinen etsintäoperaatio käynnistyi.
Jahti päättyi McDonald’siin
Viime maanantaina, viisi päivää ampumisen jälkeen, Altoonassa, Pennsylvaniassa 370 kilometrin päässä New Yorkista paikallisen hampurilaisravintolassa istui mies läppärin ja repun kanssa.
Sininen kasvomaski roikkui korvalta, kun mies söi röstiperunoita.
– Eikös tuo näytäkin ihan siltä New Yorkin ampujalta, McDonald’s-ravintolan vakioasiakkaat vitsailivat toisilleen, kertoo uutiskanava CNN.
Vitsailut paljastuivat jälkeenpäin todeksi. Ravintolan työntekijä oli myös tunnistanut miehen ja soittanut poliisille.
Mangionen hallusta löydettiin 3D-tulostimella valmistettu ase sekä manifesti.
"Loiset ovat ansainneet tämän"
Manifestissa hän kuvaili veritekoa "symboliseksi poispyyhkäisyksi", kerrottiin New York Timesin haltuunsa saamassa poliisiraportissa. Manifestissa kritisoidaan terveysalan yhtiöiden voittojen kasvaneen, mutta amerikkalaisten elämän kurjistuneen.
UnitedHealthcare on Yhdysvaltojen suurin yksityinen terveysvakuutusyhtiö. Keväällä sen uutisoitiin olevan jopa maan suurinta pankkia JPMorgan Chasea arvokkaampi.
– Nämä loiset ovat yksinkertaisesti ansainneet tämän, Mangione kirjoitti tekstissään.
Manifestissa hän kuvaili tapon olevan vastaisku terveydenhoitobisneksen "korruptiota ja valtapelejä" vastaan.
Hyökkäyksen jälkeen osa ihmisistä on sosiaalisessa mediassa reagoinut vakuutusjohtaja Thompsonin tappamiseen ihaillen ja vitsaillen.
Asiantuntijat ovatkin jo kommentoineet reaktion ilmentävän amerikkalaisten turhautumista terveysmaksujen kanssa kamppailuun ja varallisuuserojen kasvuun.
Vaikka veriteko on myös tuomittu laajasti, on epäilty joidenkin silmissä noussut eräänlaiseksi kansansankariksi, joka kosti terveysyritysten tekemiä vääryyksiä.
Poliisin mukaan Mangione myös itse koki olevansa jonkinlainen sankari, joka päätti ryhtyä toimeen.
0:38
Nyt Mangionea odottaa kuulustelut, tutkinta ja lopulta oikeudenkäynti.
Miehen asianajajan mukaan Mangione kiistää rikokset.
– Tämä on täysin sopimatonta ja loukkaa amerikkalaisten älykkyyttä, Mangione huusi toimittajille poliisien saattaessa häntä oikeustalolle Pennsylvaniassa tiistaina.
Ei ole tiedossa, mihin hän huudollaan viittasi.