Kaksi yleisurheilumitalia Suomeen – Antti Sainio taisteli urhoollisesti: "Sattui niin helkutisti"

Aitajuoksija Antti Sainio otti pronssia 400 metrin aitojen finaalissa yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Perun pääkaupungissa Limassa.

Sainion aika oli 49,61. Voittajaksi selvisi Yhdysvaltain Vance Nilsson ajalla 49,26, kun taas toiseksi aitoi Tshekin Michal Rada aikaan 49,30.

Pronssiin oikeuttanut aika oli Sainiolle uransa toiseksi paras. Hän oli juossut MM-kisojen välierissä 19-vuotiaiden Suomen ennätyksen 49,36

Sainio nousi Suomen Urheiluliiton tiedotteen mukaan aitafinaalin loppusuoralla neljänneltä sijalta kolmanneksi rajulla kirillä.

– Kun olin neljäntenä, ajattelin että on pakko saada mitali ja sain taisteltua sen. Ennen juoksua jalkapöytään ja polveen sattui niin helkutisti, mutta päätin, että annan kaikkeni. Tiesin, että tänään loppu tulee hyvin, Sainio sanoi tiedotteen mukaan.

Jalkapöytä vihoitteli kisojen allakin

Tampereen Pyrintöä edustava 19-vuotias aituri kertoi jalkapöydän olleen kipeänä jo kisojen alla. Hän kuitenkin arveli, että Liman kovapintainen ratakin on vaikuttanut jalkaan.

– Taidan mennä kuvauttamaan jalan kotona, vaikka suoritukseen se ei nyt vaikuttanut, Sainio sanoi.

Sainion pronssi on suomalaisten kaikkien aikojen toinen mitali alle 20-vuotiaiden MM-kisojen 400 metrin aidoista. Edellisen kerran mitali irtosi, kun Heidi Salminen aitoi mestariksi vuoden 2021 kisoissa.

– Tällä on iso merkitys minulle. Tämä luo motivaatiota tulevaisuuteen. Mitalin eteen on tehty paljon töitä ja se palkittiin nyt. Olen todella iloinen, Sainio sanoi.

Lima välietappi, tähtäimessä olympiakulta

Pronssille ylsi niin ikään kiekonheittäjä Mico Lampinen, joka teki kiekonheiton finaalissa henkilökohtaisen ennätyksensä tuloksella 62,20. Yhdysvaltalainen Bryce Ruland otti kultaa 62,59:llä ja Hollannin Jarno van Daalen hopeaa tuloksella 62,22.

Tasaisen sarjan heittänyt Lampinen kiskaisi ennätyksensä toisella heitollaan.

– Suunnittelin ennen kilpailua, että ensimmäisellä yritän heittää 59–60 metriä. Jos se onnistuu, lähden hakemaan nappiheittoa. Ensimmäinen heitto oli reilut 60 metriä ja toinen sitten 62,20, Lampinen sanoi.

Lampisen mukaan mitalin tuonut heitto jäi vähän matalaksi, niin kuin kaikki muutkin heitot lauantaisessa finaalissa.

– Tätä tulin hakemaan. Vähän harmittaa, että hopea jäi kahden sentin päähän, mutta oli tämä onnistuminen, tuli ennätys tärkeässä paikassa, Lampinen arvioi.

Vantaalaista Kenttäurheilijat 58 -seuraa edustavaa Lampinen kuvaili Liman kisojen olevan vain välietappi ja päätavoitteena on olympiakulta Los Angelesissa vuonna 2028.

Heikkosella epäonnea loppusuoralla

Mila Heikkonen oli naisten 400 metrin aitojen finaalin loppusuoralla neljäntenä, kun toinen jalka osui rajusti aitaan. Seitsemänneksi ajalla 57,64 pudonneen Heikkosen sijoitus koheni kuitenkin yhdellä, kun toiseksi juossut Yhdysvaltain Jasmine Robinson hylättiin ratarikon vuoksi.

– Loppusuoralla oli sellainen olo, että pystyn taistelemaan kolmannesta sijasta, mutta kompastuin vähän toiseksi viimeisellä aidalla. Siihen asti juoksu oli rytmillisesti hyvä ja olin loppusuoralla hyvävoimainen, Heikkonen sanoi tiedotteen mukaan.

Kultaa otti Ranskan Meta Tumba ajalla 55,59 ja toiseksi juoksi Puolan Wiktoria Gadajska aikaan 56,87.

Moukarifinaalissa kisannut Emmi Mäkäläinen jäi kolmella ensimmäisellä heitollaan ilman tulosta. Mäkäläisen heitot osuivat häkkiin.

– Heitot eivät tuntuneet omilta. Oli hirveästi hakemista, kun viimeisestä oikeasta heittotreenistä on melkein kaksi viikkoa ja minä tarvitsen paljon heittoja alle, Mäkäläinen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat