Kaksikko harrasti törkeitä taidehuijauksia vuosia – epäaidosta Picasson 26 euron koevedos myytiin hyväuskoiselle 2 500 eurolla

Picasso,
Kaksikko myi muun muassa Pablo Picasson epäaitoja vedoksia. Kuvituskuva.(c) www.splashnews.com/ All Over Press
Julkaistu 03.04.2020 16:34

MTV UUTISET – STT

Mestarimaalareiden koevedoksia kaupannut kaksikko tuomittiin ehdolliseen vankeuteen Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut 55-vuotiaan miehen ja 55-vuotiaan naisen ehdollisiin vankeusrangaistuksiin taidepetos- ja väärennysjutussa.Kaksikko tilasi nettikaupasta muutamien kymppien arvoisia tulosteita mestarimaalarien koevedoksista ja kauppasi niitä tuhansien eurojen hintaan pahaa-aavistamattomille asiakkaille. Ostajille koitui kaupoista 76 000 euron vahinko.

Mukana oli muun muassa tulosteita Pablo Picasson, Henri Matissen ja Marc Chagallin koevedoksista. Nainen tuomittiin kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen ja mies 1,5 vuoden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi heidät määrättin maksamaan erehdytetyille ostajille korvauksena näiden kärsimä vahinko.

Kaupaksi meni vuonna 2016 Helsingissä esimerkiksi epäaito Picasson koevedos Grande nature morte au guéridon, joka oli tilattu Ebay-verkkokaupasta 26 eurolla. Mustesuihkutuloste myytiin noin 2 500 euron hintaan.

Kertoivat tarinaa itäsuomalaisesta suvusta

Toiminta jatkui useita vuosia, ja kauppaa tehtiin useilla paikkakunnilla järjestetyissä näyttelyissä. Vedosten taustatarinaksi kaksikko kertoi, että taulut olivat kuuluneet salaperäiselle taidetta keränneelle itäsuomalaiselle suvulle, joka lahjoittaa osan myyntituloista hyväntekeväisyyteen.

Lisäuskottavuutta haettiin sillä, että myyntinäyttelyitä pidettiin uskonnollisissa ympäristöissä.Takeena käytettiin esimerkiksi Heinävedellä sijaitsevan Uuden-Valamon luostarin arvovaltaa, sillä kauppaa tehtiin muun muassa luostarissa järjestetyssä taidenäyttelyssä.

Ortodoksinen kirkko ja luostari sanoutuivat irti huijauksesta viime vuonna todeten, että myös luostari joutui huijatuksi. Kirkko tai luostari eivät olleet jutussa syytettynä.

– (Tuomitut) ovat käyttäneet hyväkseen ostajien uskonnollisia yhteisöjä kohtaan tuntemaa luottamusta, oikeus totesi.

Teoksille oli laadittu myös aitoustakuita. Niissä väitettiin, että taiteilija oli henkilökohtaisesti signeerannut teokset ja että teoksen ja allekirjoituksen aitoudesta oli olemassa asiantuntijan lausunto.

Tuomio tuli kymmenistä rikoksista, pääosin petoksista ja väärennyksistä.

Tuoreimmat aiheesta

Taide