Kalervo Kummola oli kovaa vauhtia matkalla Kansainvälisen jääkiekkoliiton johtajaksi, kunnes Vladimir Putin astui tielle.
Jari Korkki on kirjoittanut Kummolan elämäkerran Kale – Rautakansleri (Otava). Kirja alkaa kertomuksella, miten hänen iso haaveensa noususta IIHF:n puheenjohtajaksi tuhoutui.
Kummolan kampanja Rene Faselin lyömiseksi oli käynnissä ennen vuoden 2008 kongressia. Venäjä tuki aluksi Kummolaa, kuten myös Pohjoismaat, Pohjois-Amerikka ja Tshekki.
Kummola odotti paljon kongressia edeltävältä epäviralliselta tapaamiselta Tukholmassa.
– En kiellä, että olin jossakin vaiheessa totutellut jo hiukan ajatukseen Sveitsiin muutosta, Kummola toteaa kirjassa.
Tretjakin puhelu muutti kaiken
Edellisenä iltana Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Vladislav Tretjak soitti Kummolalle.
– Tretjak oli hyvin pahoillaan joutuessaan kertomaan, että sorry Kale, hän ei pääse kokoukseen, koska oli saanut määräyksen saapua ”kaikkein pyhimpään”. Häntä oli nimenomaan kielletty lähtemästä Tukholmaan. Venäjä ei halunnut asettua Faselia vastaan. Tulkitsin, että kyse oli Kremlistä ja Vladimir Putinista.
– Samalla ymmärsin, ettei Venäjän jääkiekkoliitto voinut olla kaatamassa Faselia, joka oli Kansainvälisen Olympiakomitean työvaliokunnan jäsenenä vahvasti vaikuttamassa siihen, että Venäjä sai vuoden 2014 Sotšin talviolympialaiset.
Fasel ja Putin olivat ystävystyneet vuonna 2000, kun he panivat vauhtia viivästyneeseen Pietarin MM-kisojen halliprojektiin. Fasel oli muun muassa veiraana Putinin syntymäpäivillä ja vuoden 2018 virkaanastujaisissa – yhtenä harvoista ulkomaalaisista kutsuvieraista.
Saksakin vetäytyi Kummola-rintamasta.
– Saksa ilmoitti, että sillä on vuoden 2010 MM-kisoista markkinointisopimus Kansainvälisen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanin Infrontin kanssa, ja kun Infront tukee Faselia, ei Saksa voi oikeastaan asettua poikkiteloin.
– Sanoin silloin Tukholman kokouksessa, että nyt lyödään stoppi päälle. Ajattelin, että olkoot, onhan tässä muutakin puuhaa. Lähipiiri ja Pohjoismaat kannustivat jatkamaan.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
"Peli alkoi olla liian raakaa"
Kummolalle tarjoutui vielä mahdollisuus tarttua oljenkorteen, kun hän sai yhteydenoton washingtonilaiselta agenttifirmalta.
– Sieltä tuli agentti käymään Suomessa ja ilmoitti, että heillä on kampanjalleni maksaja. Kaikki vanhat itäblokin maat hoidetaan niin, että varmasti tulee ääniä Kummolan tueksi.
Taustalla oli ukrainalainen miljardööri Sergei Taruta.
– Kun kysyttiin, mitä he haluavat vastineeksi, oli vastauksena, että vaikutusvaltaa. Päätin, että en lähde tällaiseen hommaan ollenkaan, sillä peli alkoi olla hiukan liian raakaa. Krimin valtauksen (2014) jälkeen olen monesti ajatellut, että onneksi en lähtenyt tuohon kisaan mukaan.
– Sanoin Jääkiekkoliiton Heikki Hietaselle ja Kimmo Leinoselle, että nyt ajetaan kampanja alas. Se oli siinä.
Kummola nousi IIHF:n hallitukseen vuonna 1998 ja varapuheenjohtajaksi 2003. Hän jättäytyy tänä vuonna pois varapuheenjohtajan tehtävästä.