Kalevala-keskus Juminkeko aloitti Kuhmossa

Julkaistu 11.10.1999 12:51

Kansallinen Kalevalan informaatiokeskus Juminkeko on valmistunut Kuhmossa. Virallisesti Kuhmon Kulttuurikornitsa-säätiön uudet toimitilat avattiin Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä. Nimensä Juminkeko on löytänyt kaukaa muinaisuudesta. Vanha arvoitus kuuluu: Kiertää päivän, kiertää kuun, vaan ei kierrä juminkekoa.

Juminkeossa on esillä Kuhmon Kulttuurikornitsa-säätiön keräämä Kalevala-kokoelma, joka on yksi maailman laajimmista. Nykytekniikan avulla kokoelmaa voi selailla myös sähköisesti. Internetin välityksellä virtuaaliseen Juminkekoon pääsee tutustumaan kautta maailman. Uusissa tiloissa on myös näyttelytila vaihtuvia Kalevala- ja Karjala-aiheisia näyttelyjä varten sekä auditorio av-ohjelmien katseluja varten. Ensimmäisenä näyttelynä esillä on Kalevala maailmalla - neljä näkijää. Näyttelyssä voi tutustua tansanialaisen Robino Ntilan, vietnamilaisen Luong Xuan Doanin, virolaisen Herald Eelman ja karjalaisen Vitali Dobrinin näkemyksiin Kalevalasta. Avajaispäivänä paljastetaan myös rakennuksen pihamaalle sijoittuva kuvanveistäjä Martti Aihan tekemä Kalevalan laulajien muistomerkki Arhipan kivi, jonka pystyttäjiä ovat Kalevalaseura ja Karjalan Sivistysseura.

Juminkeko on pysyvä muistomerkki Uuden Kalevalan 150-vuotisjuhlasta. Taloa isännöivä Kuhmon Kulttuurikornitsa-säätiö perustettiin Vanhan Kalevalan juhlavuonna 1985. Sen tehtävänä on Kalevalaan liittyvän kulttuuriperinteen vaaliminen, Suomen ja Karjalan tasavallan välisenä kulttuurivaihtokanavana toimiminen sekä Vienan runokylien elvytystoiminta. Rakennuksena Juminkeko edustaa uutta suomalaista puuarkkitehtuuria. Sen rakentamisessa hyödynnettiin paikalla ollutta 1950-luvun puutaloa, ja rakennuksen omaleimaisuutta korostaa honkapylväiden päällä lepäävä turvekatto. Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Mikko Heikkinen ja Markku Komonen. Rakennuttajana on toiminut opetusministeriö ja rahoittajana työministeriö.

Jos suunnitelmat toteutuvat, lähivuosina Juminkeko saa sisarrakennuksen Kostamukseen. Venäjän puoleinen Juminkeko tulisi olemaan karjalaisen Arhippa Perttusen säätiön toimitila. Kun Kuhmon Juminkeko kertoo suomalaisen kulttuurin juurista modernien av-välineiden avulla, Kostamuksen puolella toimisi taidegalleria, joka esittelisi vaihtuvin näyttelyin Kalevala-taidetta eri puolilta maailmaa.
(STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kulttuuri