Hyökkääjä Jonne Virtasella ja valmentaja Kalle Kaskisella komeili vielä Pitsiturnauksessa TPS:n logo rinnassa, mutta enää he eivät turkulaista SM-liigaseuraa edusta. Virtanen kertoo avomielisesti, mitä hän ajattelee muiden muassa Kaskisen potkuista ja TPS:n toiminnasta yleensä.
Jonne Virtasen Turun murteella höystetyn puheen taustalta kuuluu lasten mekastusääniä. Perhe on saapunut Turusta Herningiin piristämään arkea, ja heidän on tarkoitus pysyä Tanskassa ainakin vuodenvaihteeseen asti.
Tanskassakin on oma maaottelutaukonsa.
– Olikin jo vähän tylsää. Arki koostui aika lailla treenien ja pelien lisäksi päiväunista ja Netflixistä, Virtanen naurahtaa MTV Urheilulle.
– Muksuja on ollut ikävä. Ja myönnetään, vähän Heidiäkin, kun hän tuolta nyt katsoo vihaisena.
Elämä on asettunut jengoilleen, vaikka se on natissut liitoksistaan tänä syksynä monta kertaa.
Virtanen on miettinyt monta kertaa keskustan ulkopuolella sijaitsevassa järvenranta-asunnossaan, että miten tämä kausi nyt näin menikään.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Kaskiselle potkut liian myöhään
Virtanen sai potkut TPS:stä juuri Herningiin suuntautuneen harjoituspelimatkan jälkeen syyskuussa. Hän pelasi seitsemän ottelun jakson ilman korvausta Mestiksen TuTossa, kunnes avautui mahdollisuus lähteä vuodenvaihteeseen asti jatkuvalla sopimuksella Tanskan liigaan.
Tuskin silloin Virtanen osasi ajatella, että maaottelutaukoon mennessä hän ei ole enää osa joukkuetta, urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki irtisanoi itsensä ja päävalmentaja Kalle Kaskinen sai potkut.
– Peli ei toiminut, vaikka ympäriltä vaihdettiin porukkaa. Ehkä potkut olisi voinut antaa jo vähän aiemmin, Virtanen sanoo suoraan.
Virtanen ei lauo kommenttiaan siksi, että hänelle olisi jäänyt huonot välit Kaskisen kanssa. Kaksikko oli nähnyt vielä Virtasen potkujen jälkeenkin, ja tilit on tasattu.
– Välillä unohdetaan, että olemme täällä jääkiekossa kuitenkin töissä. Ei se tee kenestäkään huonompaa jätkää, jos ei saa keskialueen träppiä kuntoon, lauo kiekkoa ylämummoon tai ota vetoja kiinni.
Virtanen uskoo, että Kaskinen analysoi kauden tarkkaan ja palaa takaisin parempana koutsina. Hän ottaa esille isomman kuvan, jossa valmentajien potkut ovat vain yksi sivuepisodi.
– Homma meni niin solmuun joka tavalla. Pitäisi räjäyttää koko paletti.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Liikaa suunnitelmia päällekkäin
Turkulaislähtöinen Virtanen nousi liigakartalle SaiPassa, mutta isomman harppauksen pelaajana hän otti JYPissä, jossa lohkesi Suomen mestaruuskin 2012.
Pitkäaikainen haave toteutui, kun hänestä tuli TPS:n edustusjoukkueen pelaaja syksyllä 2015. Hän on nähnyt läheltä perinteikkään seuran uuden nousuyrityksen – ja tuhon, jonka sirpaleista hän otti itsekin osumaa.
Virtasen mielestä TPS:ssä on liikaa suurisuuntaisia suunnitelmia.
– Viiden vuoden päästä pitäisi ottaa käyttöön oikean väriset tuulipuvut ja pyörätestien tulokset. Kolmen vuoden päästä pitäisi olla tietty määrä omia kasvatteja ja seitsemän vuoden kuluttua oman valmentajapolun kautta tullut koutsi. Sitten pitää olla sen ja sen ajan kuluttua remontoitu koppi.
– Suunnitelmia on niin hirveästi ja uusia tulee koko ajan ennen kuin vanhat on toteutettu. Unohtuu, että pitäisi pelata tänäänkin. Niillä suunnitelmilla väistellään vastuuta.
Virtanen antaa esimerkin siitä, miten asiat lipeävät epäolennaisuuksiin.
– Jos pelaaja jaksaa pelata hyvällä tasolla 22 minuuttia, ei tarvitsisi tehdä väkisin ongelmaa Cooperin testin tuloksesta tai siitä, ovatko hauikset riittävän isot. Tehtävänä on kuinkin olla jääkiekkoilija.
Köntsä housuissa eteenpäin
TPS:n yhteydessä on usein nostettu esille johtajuusongelma. Sen Virtanen allekirjoittaa.
– Eräs pelaaja kertoi, että hän haluaisi testata kykyjään TPS:ssä. Vinkkasin, että soita seuraan. Hän sanoi, ettei tiedä kenelle soittaisi.
TPS etsii nyt hallituksen jäsenen Erkka Westerlundin johdolla uutta urheilutoimenjohtajaa. Virtasen mielestä ei kannattaisi olla liian hätiköidysti liikkeellä, vaikka kannattajien antama paine on kova.
– Kun köntsä on housussa, pitää kävellä rauhassa eteenpäin, että löytyy ratkaisu.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Edessä pitkä uudelleerakennus
Perinteinen turkulaisseura oli kukkeimpina vuosinaan se yhteisö, johon lahjakkaat nuoret halusivat kehittymään. Veteraanipelaajat halusivat palata takaisin taistelemaan viimeisinä vuosina kasvattajaseuransa väreissä.
Virtanen näki, millaisen panoksen Tomi Kallio, Henrik Tallinder ja Eric Perrin toivat joukkueeseen. Ehkä se hieman antoikin valheellisen kuvan TPS:n kokonaistilasta, kun he kannattelivat persoonallaan ja taidoillaan seuraa.
– Nyt on edessä uusi rakennus, ja siihen menee pitkään. Hyviä pelaajia on vaikea saada, tai ainakin ne maksavat paljon. Imu turkulaisten pelaajien keskuudessa ei ole paras mahdollinen.
TPS:n pitäisi pystyä kaivamaan tuntemattomia, piileviä lahjakkuuksia, joita voisi jalostaa eteenpäin. Niitä ei ole kuitenkaan helppoa kaivaa ilman laajaa ja osaavaa scouttiverkostoa.
– Ei Suomessa voi scoutata niin kuin NHL:ssä, jossa ollaan 200 päivää vuodessa reissussa ja seura maksaa. Pitää olla samanlaista intohimoa kuin TuTon urheilutoimenjohtajalla Elmo Aittolalla. Hän näyttää auton yliajamalta kodittomalta, mutta katsoo pelejä vaatimattomalla korvauksella aamusta iltaan.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
"Kävelen Turusta Saloon"
Virtasen mielestä TPS:n pomojen kannattaisi nyt ottaa nöyrästi lakki kouraan ja myöntää virheensä.
– TPS on nyt sellaisessa tilanteessa, että heillä ei ole varaa olla ylimielinen.
Vaikka Virtanen jakaa rapaa hänet potkineelle ex-seuralle, hän toivoo kuitenkin vanhoille joukkuekavereilleen menestystä. Isoon pottiin hän ei silti ainakaan tällä kaudella usko.
– Ei TPS ihan näin huono ole kuin tällä hetkellä, mutta jos jätkät menevät tällä kaudella välieriin asti, kävelen Turusta Saloon.
Juttua muutettu klo 9.33. Antero Niittymäki irtisanoi itsensä, eikä saanut potkuja.