Opiskelija voi elokuun jälkeenkin saada asumistukea, vaikka kämppiksen tilille ropisisi reilusti rahaa. Suomen Vuokranantajat muistuttaa tiedotteessaan, että jos yhteisasunnossa yksi asukkaista on päävuokralainen ja muut tämän alivuokralaisia, heidät katsotaan eri ruokakuntiin kuuluviksi.
Elokuun alussa voimaan tulevan muutoksen myötä opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin. Tämä merkitsee sitä, että jos yhteisasunnon asukkaat ovat yhdessä vastuussa vuokrasta, he muodostavat ruokakunnan ja muiden tulot vaikuttavat toisten saamiin asumistukiin. Käytännössä siis työssäkäyvän kämppiksen hyvät tulot voisivat syödä toiselta asumistuen tai ainakin pienentää sitä.
Monet opiskelijat pyytävät vuokranantajilta erillisiä vuokrasopimuksia todistaakseen kuuluvansa eri ruokakuntiin. Suomen Vuokranantajien mukaan jotkut vuokranantajat ovat halunneet lisätä sopimuksiin kohdan, jonka mukaan sopimukset voi irtisanoa vain yhtäaikaisesti. Tämä ei ole lain mukaan mahdollista, sillä irtisanomisoikeutta ei voi rajoittaa.
Yhdistyksen neuvontalakimies Ville Hopsu pitää vuokranantajien haluttomuutta erillissopimuksiin ymmärrettävänä. Jos esimerkiksi kaksiossa asuvasta pariskunnasta tai kaverikaksikosta toinen lähtee, asunnosta saa vain puolikkaan vuokran, mutta uuden vuokralaisen löytäminen toiseen puoliskoon voi olla vaikeaa.
Päävuokralaista painaa vastuu
Kimppa-asunnossa päävuokralainen kantaa suurimman vastuun vuokranmaksusta ja asunnon kunnosta. Hopsun mukaan päävuokralainen voi hinnoitella riskinsä alivuokran hintaan-kunhan muistaa, että vuokralla tienaaminen on verotettavaa pääomatuloa ja voi siten vaikuttaa päävuokralaisen omiin tukiin.
Samaa korostaa Vuokralaiset-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Viita. Hän sanoo, että vaikka päävuokralainen on yhtä lailla oikeutettu perimään vuokraa tai vahingonkorvauksia alivuokralaisiltaan kuin varsinainen vuokranantaja päävuokralaiselta, nuorten opiskelijoiden keskuudessa vastuunjakoa ei välttämättä ymmärretä. Lisäksi päävuokralaisen on muistettava, että vaikka hän voi irtisanoa oman vuokrasuhteensa tietyllä irtisanomisajalla, alivuokrasopimusten irtisanominen ei välttämättä käy yhtä nopeasti.
– Vuokranantajan kannalta alivuokramalli on toki turvallinen, sillä paljon vastuuta siirtyy päävuokralaiselle, Viita toteaa.
Suomen Vuokranantajien Hopsu korostaa, että yhteissopimus on aina vuokranantajan kannalta mieluisin vaihtoehto. Hän ei kuitenkaan usko, että muutokset asumistuessa saavat vuokranantajat karttamaan opiskelijoita.
– Sopimuksen tekovaiheessa on vain tiedostettava, mitä kannattaa tehdä, jos mukana on joku asumistukea saava.