Kanada aloittaa Huawei-johtajan luovutusprosessin Yhdysvaltoihin – Kiina raivostui pidätyksestä

0:43img
Julkaistu 02.03.2019 07:44

MTV UUTISET - STT

Kanada on aloittanut teknologiajätti Huawein rikoksista epäillyn talousjohtajan luovutusprosessin. Maan hallituksen mukaan oikeusministeriö on antanut luvan edetä asiassa.

Luovutusta Yhdysvaltoihin on määrä käsitellä oikeudessa keskiviikkona 6. maaliskuuta. Syyttäjät esittävät todisteita Mengiä vastaan ja antavat yksityiskohtaisia perusteluja hänen luovutukselleen. Prosessi saattaa kuitenkin kestää kuukausia tai jopa vuosia.

Kanada pidätti joulukuussa talousjohtaja Meng Wanzhoun Yhdysvaltojen pyynnöstä. Mengiä, Huaweita ja sen kahta kumppania epäillään Yhdysvaltojen Iran-pakotteiden rikkomisesta. Meng on Huawein perustajan Ren Zhengfein tytär, ja hänet on vapautettu takuita vastaan.

Yhdysvallat julkisti syytteet tammikuussa. Iran-pakotteiden rikkomisen lisäksi yhtiötä syytetään yrityksistä varastaa liikesalaisuuksia teleoperaattori T-Mobilelta.

Kiina reagoi syytteisiin voimakkaasti ja väitti niitä poliittisesti motivoituneiksi.

Pidätys kiristi Kanadan ja Kiinan välejä

Kanadan ja Kiinan välit ovat tulehtuneet Mengin pidätyksen vuoksi. Yhdeksän päivää pidätyksen jälkeen kiinalaisviranomaiset pidättivät vuorostaan kaksi Kanadan kansalaista. Lisäksi Kiina tuomitsi aiemmin vankeusrangaistusta istuneen kanadalaisen kuolemaan. Nämä on yleisesti nähty Kiinan kostotoimina Kanadaa kohtaan.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on vaatinut ulkopuolisia pitämään näppinsä erossa asiasta. Maan oikeusministeriö painotti lausunnossaan perjantaina, että Kanada on maa, jossa noudatetaan lakia.

Trudeau antoi tammikuun lopulla lähtöpassit Kanadan Kiinan-suurlähettiläälle, joka oli kritisoinut kiinankielisille tiedotusvälineille Yhdysvaltain Mengistä tekemää luovutuspyyntöä pahasti puutteelliseksi.

Seuraavana päivänä suurlähettiläs julkaisi tiedotteen, jossa hän pahoitteli kommenttejaan. Myöhemmin hän kuitenkin sanoi lehtihaastattelussa, että Kanadan kannalta olisi hienoa, jos Yhdysvallat luopuisi luovutuspyynnöstään. 

Tuoreimmat aiheesta

Kanada