Huawein talousjohtaja syyttää Kanadan viranomaisia oikeuksiensa rikkomisesta, kun viranomaiset pidättivät hänet Yhdysvaltojen hallinnon puolesta. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.
Meng Wanzhou on nostanut siviilikanteen, jossa hän syyttää Kanadaa laittomasta pidätyksestä. Lisäksi Meng sanoo kanteessa, ettei hänelle kerrottu perustuslaillisista oikeuksista, kun häntä kuulusteltiin kolme tuntia.
Mengin mukaan myös hänen elektroniset laitteensa ja hänen käsilaukkunsa tutkittiin laittomasti ennen kuin hänelle kerrottiin pidätyksestä.
Pidätys tapahtui joulukuussa
Kanada pidätti Mengin joulukuussa Vancouverin kansainvälisellä lentokentällä. Mengiä, Huaweita ja sen kahta kumppania epäillään Yhdysvaltojen Iran-pakotteiden rikkomisesta. Meng on Huawein perustajan Ren Zhengfein tytär, ja hänet on vapautettu takuita vastaan.
Yhdysvallat julkisti syytteet tammikuussa. Iran-pakotteiden rikkomisen lisäksi yhtiötä syytetään yrityksistä varastaa liikesalaisuuksia teleoperaattori T-Mobilelta.
Kiina reagoi syytteisiin voimakkaasti ja väitti niitä poliittisesti motivoituneiksi.
Yhdysvallat haluaa rajoittaa Huawein pääsyä 5G-markkinoille
Kanadan ja Kiinan välit ovat tulehtuneet Mengin pidätyksen vuoksi. Yhdeksän päivää pidätyksen jälkeen kiinalaisviranomaiset pidättivät vuorostaan kaksi Kanadan kansalaista. Lisäksi Kiina tuomitsi aiemmin vankeusrangaistusta istuneen kanadalaisen kuolemaan. Nämä ovat yleisesti nähty Kiinan kostotoimina Kanadaa kohtaan.
Huawei on maailman suurin teleliikennelaitteiden valmistaja ja yksi maailman suurimmista älypuhelinbrändeistä Samsungin ja Applen ohella. Huawei on lisäksi yksi avainpelaajista 5G-teknologian tuomisessa markkinoilla. Yhdysvallat on kuitenkin painostanut liittolaisiaan siihen, että nämä rajoittaisivat Huawein pääsyä 5G-verkostoihin, sillä Yhdysvaltojen mukaan Huawei muodostaa uhan kansalliselle turvallisuudelle.
Yhdysvaltojen mukaan Kiina voi käyttää laitteita muiden maiden vakoilemiseen. Huawei on kiistänyt, että sen laitteet olisivat uhka kansalliselle turvallisuudelle