MTV Ottawassa: Kanadan rekkaprotestit kiihtyvät, Ontarion provinssiin julistettu hätätila

3:45img
Katso videolta kirjeenvaihtajan raportti protestista perjantaina!
Julkaistu 11.02.2022 20:52(Päivitetty 11.02.2022 22:53)

MTV UUTISET – STT

Kanadassa Ontarion provinssissa julistettiin perjantaina hätätila rekkaprotestin takia.

Pitkään jatkunut protesti on halvaannuttanut pääkaupungin Ottawan ja sulkenut kaupankäynnin Yhdysvaltojen kanssa, kertoi provinssin pääministeri Doug Ford.

– Me ryhdymme mihin tahansa tarvittaviin toimiin varmistaaksemme, että (Kanadan ja Yhdysvaltain välinen) raja avataan uudelleen, hän sanoi.

Hän uhkasi suurilla sakoilla, jos protestoijat eivät lopeta "laitonta valtausta".

Ottawassa paikan päällä olevan MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppisen mukaan mielenosoittajat eivät ole poistumassa paikalta. Paikalle on tulossa lisää ihmisiä viikonlopun aikana. 

Karppinen kuvailee poliisin olleen melko voimaton mielenosoittajia vastaan. 

– Pieniä sakkoja on jaettu ja joitakin pidätyksiä tehty, mutta se ei sinänsä ole vaikuttanut mihinkään.

Paikalla on poltettu nuotioita ja juhlittu alkoholin kera iltaisin. 

Mielenosoittajat ovat ilmaisseet myös vaativansa hallituksen eroa koronarajoitusten poistamisen lisäksi.

Ongelmia autoteollisuudelle

Kaksi viikkoa jatkunut rekkaprotesti aiheuttaa enenevissä määrin ongelmia myös Yhdysvaltojen ja Kanadan autoteollisuudelle. Yhdysvallat patisteleekin Kanadaa ryhtymään voimakkaampiin toimiin rekkasulkujen purkamiseksi maiden välisellä rajalla.

Koronatoimia ja hallitusta laajemminkin vastustavat protestit ovat tukkineet Ottawan katuja kahden viikon ajan, ja maanantaista lähtien kanadalaisen Windsorin kaupungin ja Yhdysvaltain autoteollisuuden keskuksen Detroitin yhdistävä Ambassador-silta on ollut käytännössä pois käytöstä rekkakuskien aiheuttaman tukoksen takia.

Silta on tärkeä autoteollisuudelle, sillä molemmin puolin rajaa on runsaasti autonvalmistajien ja niiden alihankkijoiden tehtaita. Auton osat ja komponentit saattavat ylittää sillan jopa kuusi tai seitsemän kertaa valmistusprosessin aikana. Autoyhtiöt ovatkin jo ilmoittaneet, että protestit vaikuttavat niiden tuotantoon.

Sillan ylittää päivittäin noin 40 000 ihmistä ja yli 300 miljoonan dollarin arvosta rahtia. Silta on tärkeä muidenkin alojen toimitusketjuille.

Yhdysvallat kehottanut Kanadaa voimakkaampiin toimiin

Kaksi muutakin Kanadan ja Yhdysvaltain välistä rajanylityspistettä on protestien takia tukossa, yksi Albertassa ja yksi Manitobassa.

Valkoinen talo kertoo, että Kanadaa on kehotettu ryhtymään voimakkaampiin toimiin sulkujen purkamiseksi. Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuuden ministeri Alejandro Mayorkas on virkamieslähteiden mukaan kehottanut Kanadaa tarttumaan liittovaltion valtaan tilanteen ratkaisemiseksi ja luvannut ministeriönsä tukevan toimia.

Lähteiden mukaan myös Yhdysvaltain liikenneministeri Pete Buttigieg on keskustellut Yhdysvaltojen toimitusketjujen toimivuuden tärkeydestä Kanadan kollegansa kanssa.

Yhdysvaltojen Michiganin kuvernööri Gretchen Whitmer korosti tukoksen vaikutuksia osavaltion autoteollisuudelle ja penäsi Kanadan viranomaisilta toimintaa.

5:25img

Convoy-mielenosoittajat ovat jälleen Eduskuntatalolla.

Lue myös: Convoy-mielenosoitus edelleen käynnissä Eduskuntatalolla – "Vähänlaisesti ihmisiä ja hyvin rauhallinen tunnelma"

Kanadasta mallia ottaneet "vapauskulkueet" lähestyvät Pariisia – poliisin mukaan mielenosoittajilla ei ole asiaa pääkaupunkiin

Tuoreimmat aiheesta

Kanada