Kanada ilmoitti tiistaina keventävänsä koronatestauksia ja -sääntöjä rajoillaan. Muutoksiin sisältyy se, että koronaviruksen PCR-testiä ei enää vaadita rajoilla.
Terveysministeri Jean Yves Duclos sanoi tiedotustilaisuudessa, että muutokset ovat mahdollisia useista syistä. Kanada on hänen mukaansa ohittanut omikronmuunnoksen tartuntahuipun. Lisäksi kanadalaiset ympäri maata kuuntelevat ministerin mukaan tiedettä ja asiantuntijoita ja noudattavat kansanterveystoimenpiteitä.
Toinen näkemys lievennysten syystä voisi olla se, ettei maan hallinto ole saanut laantumaan niin kutsuttuja Convoy-mielenosoituksia. Protestit liittyvät ainakin osittain koronarajoituksiin.
Kanadan pääministeri Justin Trudeau julisti maanantaina paikallista aikaa maahan harvoin käytetyn hätätilan. Trudeaun ratkaisun taustalla on lopettaa hätätilan avulla maassa jo viikkoja jatkuneet rekkakuskien aloittamat mielenosoitukset.
Trudeaun mukaan armeijaa ei oteta käyttöön tässä vaiheessa.
– Liittovaltio vetoaa hätätilalakiin, jotta provinssit ja territoriot saavat lisää keinoja sulkuihin ja alueiden valtaamisiin puuttumiseksi, Trudeau kertoi tiedotustilaisuudessa.
Viranomaisille annetaan lisävaltuuksia pidättää mielenosoittajia, kieltää mielenosoitusten rahoittamista sekä takavarikoida ajoneuvoja mielenosoittajien tekemien sulkujen tyhjentämiseksi.
Mielenosoittajilta löytyi asekätkö ja runsaasti ammuksia
Kanadan liittovaltion poliisi kertoi maanantaina pidättäneensä 11 mielenosoittajaa löydettyään asekätkön Albertan provinssissa Couttsin rajanylityspaikan mielenosoitusten yhteydessä.
Mielenosoittajien kolmesta ajoneuvosta löydettiin kymmeniä aseita ja runsaasti ammuksia.
– Ryhmän uskottiin olevan valmis voimankäyttöön poliisia vastaan, jos poliisi pyrkisi keskeyttämään mielenosoittajien sulkua, liittovaltion poliisi kertoi tiedotteessa.
Mielenosoittajat ovat tukkineet Couttsin rajanylityspaikkaa usean päivän ajan Kanadan länsiosissa.
Sunnuntaina Kanadan itäosissa rajaliikenteelle tärkeä Ambassador-silta saatiin avattua liikenteelle, kun noin viikon siltaa tukkineet mielenosoittajat saatiin poistettua. Ambassador-sillan yli kulkee neljännes Yhdysvaltain ja Kanadan välisestä kaupasta.
Ottawan poliisipäällikkö jättää tehtävänsä
Mielenosoittajat ovat olleet jo liki kolmen viikon ajan maan pääkaupungin Ottawan tukkeena.
Kaupungin poliisipäällikkö Peter Sloly on joutunut viime aikoina kovan kritiikin kohteeksi Convoy-protestien vuoksi. Tiistaina Sloly lopulta jätti tehtävänsä.
Sekä kaupungin asukkaat että poliitikot olivat ripittäneet Slolya, koska hän ei ollut kyennyt saamaan mielenosoittajia lähtemään. Sloly oli toistamiseen sanonut, ettei hänellä ole resursseja poistaa mielenosoittajia kaupungista turvallisesti.
Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan Ottawan poliisilaitos ei ollut protestien alkuvaiheessa estänyt rekkoja ajamasta kaupungin keskustaan. Tämän jälkeen vei useita päiviä ennen kuin poliisit saivat asetettua betoniesteet, jotta käytännössä mittavaksi parkkipaikaksi muuttuneelle keskusta-alueelle ei pääsisi enää lisää rekkoja.
Ottawan kaupunginvaltuutettu Catherine McKenney on sanonut lehden mukaan, että poliisi on hoitanut kriisin huonosti alusta alkaen ja aliarvioi paitsi saattueen koon myös mielenosoituksen keston.
Edellisen kerran hätätilan julisti Trudeaun isä vuonna 1970
Maanantaina annetun hätätilajulistuksen kaltaista julistusta on käytetty Kanadassa vain kerran rauhanaikana. Nykyinen vuonna 1988 voimaan tullut hätätilalaki korvasi aiemman sotatoimenpiteitä koskevan lain.
Nykyistä hätätilalakia käytetään nyt ensimmäistä kertaa. Aiempaan lakiin perustunut hätätila julistettiin viimeksi vuonna 1970, kun quebeciläinen äärivasemmistolainen separatistiryhmä kaappasi ja tappoi Quebecin provinssin varapääministeri Pierre Laporten lokakuun kriisinä tunnetussa tapahtumasarjassa.
Tuolloin hätätilan julisti pääministerinä toiminut Pierre Trudeau, joka on nykyisen pääministerin isä.