Kanadassa öljykaupunkia uhanneen maastopalon eteneminen laantui

Maastopalon sammuttaminen voi viedä jopa kuukausia.

Kanadassa sään viilentyminen ja sateet ovat helpottaneet jokseenkin maastopalotilannetta Albertan provinssissa.

Suuri maastopalo on viime päivät uhannut Fort McMurrayn öljykaupunkia. Viranomaiset sanoivat kuitenkin torstaina, että tulipalon leviäminen on laantunut, eikä öljyntuotantoalueelle koidu nyt välitöntä uhkaa.

Albertan maastopaloviranomaisen tiedottajan Josee St-Ongen mukaan maastopalo riehuu edelleen valtoimenaan Fort McMurrayn lounaispuolella. Paloalue on reilun neljän kilometrin päässä kaupungista. Jo lähes 21 000 hehtaaria metsää polttanut palo ei ole kuitenkaan edennyt lähemmäksi kaupunkia keskiviikon jälkeen.

Viranomaiset ovat kuitenkin varuillaan, jos tilanne vaikeutuu. St-Ongen mukaan sääolosuhteet ovat auttaneet viranomaisia taistelussa paloa vastaan. Uhka ei ole kuitenkaan haihtunut täysin, ja tämän kokoisen maastopalon sammuttamisessa voi kestää St-Ongen mukaan kuukausia.

Paloalueelta on evakuoitu yli 6 000 asukasta. Jos kaikki menee viranomaisen mukaan hyvin, he voivat palata koteihinsa ensi viikon alkupuolella.

Maastopalojen päästöt ennätyslukemissa

Norjalaisen Rystad Energy -tutkimusyhtiön mukaan kanadalaiset öljy-yhtiöt eivät ole tähän mennessä raportoineet mistään toimintoihinsa kohdistuvista vaikutuksista Fort McMurrayn ympäristössä. Rystad Energy arvioi kuitenkin, että yli 2,1 miljoonan öljybarrelin päivätuotanto voi olla vaarassa, jos maastopalo-olosuhteet heikkenevät olennaisesti.

Maastopaloja riehuu lisäksi ainakin Kanadan länsiosassa sijaitsevassa Brittiläisessä Kolumbiassa.

Ilmastonmuutosta seuraavan EU:n Copernicus-palvelun mukaan maastopalojen päästöt Brittiläisessä Kolumbiassa ovat jo kahdesti ylittäneet aiemman toukokuun päästöhuipun, joka mitattiin vuosi sitten. Copernicus-palvelu on kerännyt kyseisiä maastopalotilastoja 22 vuoden ajan.

Brittiläisessä Kolumbiassa on tällä hetkellä päälle 120 aktiivista maastopaloa.

Lue myös:

    Uusimmat