Kanervan Venäjän-matka oli tulikivenkatkuinen – ”Hän oli valmistautunut kovaan tykitykseen”

Venäjän duuman puhemies Sergei Naryshkin
Ilkka Kanerva tapasi Venäjän duuman puhemies Sergei Naryshkinin perjantaina Moskovassa.EPA
Julkaistu 20.07.2015 11:52
Toimittajan kuva

Jani Savolainen

@savolainenjani

Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva matkusti perjantaina Moskovaan ja kävi tulikivenkatkuiset neuvottelut Venäjän duuman puhemies Sergei Naryshkinin kanssa.

Jo perjantaina Kanerva kertoi uskovansa, että jatkossa Venäjä osallistuu normaalisti Etyjin yleiskokouksen toimintaan. Suomi esti Naryshkinin ja viiden muun venäläispoliitikon pääsyn maahan heinäkuun alussa Etyj-kokouksen aikaan, koska nämä ovat EU:n matkustuskiellossa.

Kanerva kuvailee perjantain keskusteluja Naryshkinin kanssa todella tiukkasanaisiksi.

– Hän oli valmistautunut kovaan tykitykseen, mutta niin olin minäkin. Kyllä siinä käytiin hyvin kursailematon keskustelu. Ei sovi sanoa, että siellä olisi ollut vain kohteliaisuuksien vaihtamista, Kanerva kuvailee.

Keskustelujen lopputulos on kuitenkin olennaisin asia ja se Kanervaa miellytti.

– Tällä oli selvästi asioita edesauttava merkitys. Asiat otettiin puheeksi, katsottiin läpi ja koitettiin löytää niihin ratkaisut.

Ei lommoja

Kanerva edusti tapaamisessa nimenomaan Etyjiä, vaikka ei Suomenkaan kantaa keskustelussa voitu sivuuttaa. Etyjin ja Venäjän väliset asiat ovat yleiskokouksen puheenjohtajan mukaan reilassa.

– Venäjän ja Etyjin suhteisiin ei jää lommoja. Se on äärettömän tärkeää siksi, että Ukrainan kysymyksen ratkaisu ei olisi millään tavalla mahdollista ilman Venäjän mukanaoloa. Se on kuitenkin suurin turvallisuuspoliittinen ongelma mantereellamme.

Sitä, millaiset lommot tilanne jättää Suomen ja Venäjän suhteisiin, Kanerva ei avaa tarkemmin.

– Totta kai suomalaisena jouduin keskustelemaan myös Suomesta, jos toinen osapuoli sitä haluaa. Koitin edistää Suomen asiaa parhaani mukaan.

Ukrainan positiot läpi

Etyj-selkkauksen lisäksi tapaamisen asialistalla oli Ukraina. Kahdenkeskiset keskustelut eivät Kanervan mukaan kuitenkaan kuuluneet julkiseen osioon.

– Eikä siinä minusta tullut oikein mitään sellaista esille, mikä olisi ollut uutta. Kävimme positiot läpi. Lähinnä siltä pohjalta, että kuinka Minskin tulitaukosopimusta pitäisi ruveta soveltamaan.

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä