Presidentti Stubb tapasi Zelenskyin: Kertoo saamastaan vaikutelmasta

Presidentti Alexander Stubb sanoo, että hänelle jäi YK:n yleiskokouksesta myönteisemmät tunnelmat kuin hän etukäteen odotti. Stubb kertoi kokouksen tunnelmista ulko- ja turvallisuuspolitiikan tapahtumassa Helsinki Security Forumissa tänään.

New Yorkissa kuluneella viikolla pidetystä YK:n yleiskokouksesta jäi Stubbin mukaan tunne, että valtioiden monenvälinen yhteistyö voi olla tekemässä paluuta.

– Sellainen moninapaisuus, josta Venäjä ja osittain myös Kiina puhuvat, johtaa epäjärjestykseen. Monenvälisyys puolestaan johtaa yhteistyöhön ja järjestykseen, Stubb sanoi hän haastatelleelle Financial Times -lehden toimittajalle Henry Foylle.

– Aistin kokouksessa, että tällainen monenvälisyys saattaa olla tekemässä paluuta maailmassa. Tulin kokouksesta takaisin ehkä optimistisemmissa tunnelmissa kuin etukäteen odotin.

Samaan hengenvetoon Stubb kuitenkin lisäsi, että kokouksesta oli kotiin viemisinä myös huonoja uutisia. Käynnissä olevien suurten konfliktien ratkaisemisessa ei juuri otettu edistysaskelia.

– Maailmassa on käynnissä kolme sotaa, eli Ukrainan, Gazan ja Sudanin sodat. Näissä kysymyksissä ei tapahtunut mitään oikeaa edistystä, Stubb kertoi.

Hänen mukaansa yksi iso ongelma on se, ettei YK:lla ole aktiivista roolia yhdenkään kolmen sodan rauhanvälityksessä.

– YK ei ole Sudanissa, ja YK on UNRWA:ta lukuun ottamatta täysin näkymätön Gazassa. Emme myöskään näe YK:ta Ukrainassa, Stubb sanoi.

– Jos rauhanvälityksessä ei ole mukana monenvälisiä instituutioita, työstä saadaan hyvin harvoin mitään tuloksia.

"Venäjän operaatiot tulevat lisääntymään"

Stubb tapasi yleiskokouksessa muun muassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin, joka vaikutti Stubbin mielestä aiempaa optimistisemmalta Ukrainan sotatavoitteiden saavuttamisesta.

– Hän oli mielestäni toiveikkaampi saamaan haluamansa rahoituksen, ammukset ja sotatarvikkeet sekä luvan käyttää pitkän kantaman ohjuksia ilman rajoituksia, kunhan ohjuksia käytetään puolustukseen, Stubb kertoi.

– Zelenskyistä ei huokunut minkäänlaista sotaväsymystä. Hän näyttäytyi uuttaa energiaa saaneena Ukrainan presidenttinä.

Stubb sanoi, ettei hän kuitenkaan usko rauhanneuvottelujen sodan lopettamiseksi olevan vielä kovinkaan lähellä. Presidentti tosin näki Ukrainan olevan nyt paremmassa asemassa kuin vielä muutama kuukausi sitten.

– Ukrainan operaatio Kurskissa Venäjän puolella muutti sodan psykologiaa. Luulen, että se on tärkeää, Stubb sanoi.

Stubb kertoi uskovansa, että talven aikana nähdään aiempaa enemmän Venäjän hybridioperaatioita Euroopassa. Stubbin mukaan juuri tähän ilmiöön Euroopassa nyt valmistaudutaan.

– Euroopassa pitää tarkastella yhteiskuntien kykyä kestää ja ottaa vastaan isoja iskuja, oli kyseessä sitten jokin katastrofi tai sota, Stubb sanoi.

Stubb hehkutti avoimesti Suomen kykyä ottaa vastaan näitä "isoja iskuja". Hänen mukaansa Suomessa niin sanottu resilienssi on maailman huippua.

–  Olen presidenttinä päässyt puhumaan kaikkien keskeisten yhteiskuntamme iskunkestävyydestä vastaavien tahojen kanssa. Voin kertoa, että nukun yöni hyvin, Stubb kertoi.

–  En halua paisutella asiaa. Olen vain yksinkertaisesti vakuuttunut, että ei ole montaa muuta maata, jotka ovat yhtä hyvin valmistautuneita "tiukkaan paikkaan" kuin Suomi.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 27.9.2024 kello 18.57.

Lue myös:

    Uusimmat