Kolmas pyörä parisuhteessa? Seksuaaliterapeutti: "Syyttely ja hyökkäys eivät auta”

Parisuhteen kolmas pyörä voi rakastajan sijaan ollakin puhelin, tietokone tai tabletti. Miten kumppanille voi kertoa, jos tämän nettisurffailu pilaa yhteisen ajan?

Tarttuuko kumppanisi puhelimeen aina, kun sinä haluaisit viettää yhteistä aikaa? Surffaileeko hän koneella, kun sinä toivoisit yhteistä elokuvailtaa? Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan puhelimen käyttö voi vahingoittaa parisuhdetta. Miten kumppanille voi siis sanoa, että tämän puhelimen tai tietokoneen käyttö ärsyttää?

– Siinä kannattaa miettiä ehkä enemmänkin tapaa, jolla asian esittää. Ja ehkä ensinnä sitäkin, että miksi se ärsyttää niin paljon. Eli onko kyseessä pelkkä kumppanin ajankäyttö, mustasukkaisuus vai pelko siitä, mitä sieltä puhelimesta tai koneelta katsotaan? Syyttely ja hyökkäys eivät auta, ennemmin kannattaa lähteä siitä, että kertoo kumppanilleen, miltä itsestä tuntuu, kehottaa seksuaaliterapeutti ja seksuaalikasvattaja Sari Eronen.

Kuinka usein itse sorrut samaan?

Ennen kuin lähtee syyttelemään toista, kannattaa Erosen mukaan miettiä myös sitä, kuinka paljon itse viettää aikaa puhelimen tai koneen äärellä, sillä käytetty aika voi tulla yllätyksenä.

– Yhdessä on mukava tehdä asioita. Yhdessä vietetty aika koneilla tai älypuhelimilla ei ehkä kuitenkaan ole se rakentavin tapa hoitaa parisuhdetta. Ennen vietettiin kynttiläillallisia oman kumppanin kanssa, nyt kynttilät on unohdettu ja puhelimet ovat ottaneet niiden paikan.

Vaikka näennäisesti yhdessä vietettäisiin aikaa, saattaa olla, ettei toisen kanssa tullutkaan puhuneeksi juuri mitään.

– Ravintolassa kannattaa leikkiä Sherlock Holmesia – voi huomata, että ihmiset saattavat syödä pitkän kaavan mukaan ja viettää iltaa yhdessä, kuitenkaan puhumatta tai kommunikoimatta mitenkään.

Älypuhelinta räpläilevä saattaa myös olla kyllästynyt parisuhteeseensa. Tällöin älylaitteen tuijottelu voi olla yritys paeta suhdetta muualle.

– Onhan se tavallaan hyvä keino paeta. Voit todistella, että sinulla on jotain tosi tärkeätä luettavaa tai töitä tehtävänä. Ei tarvitse ottaa kontaktia ja elää reaalimaailmassa, kun olet sen puhelimen kanssa, Eronen pohtii.

"Olen hetken koneella"

Mitä, jos kumppani suhtautuu vähättelevästi ongelmaansa? Kun toinen ei näe itsessään mitään vikaa, on vaikea keskustella mieltä painavasta asiasta.

– Kannattaa ottaa ihan aikalisä, ja toivoa toiselta aikaa keskusteluun. Voi kokeilla myös ihan kunnon vanhanaikaista tukkimiehen kirjanpitoa, ja merkata ylös aika, jonka koneella viettää. Älylaitteet ovat varsin älykkäitä huijaamaan ihmistä. ”Olen hetken koneella” voi todellisuudessa olla monta tuntia. Ajantaju vääristyy helposti ja ihmisellä voi olla oikeasti sellainen käsitys, että puuhaan on mennyt vain tovi – totta kai syyttely silloin kuohuttaa, seksuaaliterapeutti Sari Eronen kertoo.

Ensimmäinen askel onkin tiedostaa ongelmansa eli se, että sosiaalinen elämä ja kumppanin kanssa vietetty aika on jäänyt älylaitteen varjoon. Mutta miten pinttyneestä tavasta voi opetella pois?

– Se ei ole helppoa, kuten ei mikään muukaan vieroittautuminen. Asiat kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen ja miettiä seurausten hintaa. Laite ei kuitenkaan voi koskaan korvata ihmistä, seksuaaliterapeutti muistuttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat