Viiden jälkeen -ohjelmassa selvitettiin, milloin asunto kannattaa myydä itse. Entä milloin olisi syytä turvautua välittäjään?
Millaisessa tilanteessa on järkevää myydä asuntonsa itse ilman välittäjän apua? Säästäkö itse myymällä rahaa? Viiden jälkeen -ohjelmassa pureuduttiin asunnonmyyntimyytteihin yhdessä Oikotien asumisen liiketoimintajohtaja Anna Leinosen kanssa. Yllä olevalla videolla näytetään, kuinka hyvät myyntikuvat otetaan!
Myytti 1: Kun myyn asunnon itse, säästän tonneja
Totta – pienellä varauksella.
Leinosen mukaan säästöaikeet ovat hyvin tyypillinen syy, jonka vuoksi asunnon myyntiin lähdetään ilman välittäjän apua. Ajatellaan, että tonnit säästyvät, kun ei ole välittäjää, jolle maksaa välityspalkkiota.
– Säästämisestä voidaan puhua siinä tapauksessa, että siitä asunnosta onnistutaan saamaan paras mahdollinen hinta, Leinonen kuitenkin muistuttaa.
Oman asuinalueen hintatasoa kannattaa seurailla oman asunnon myyntihinnan hahmottamiseksi.
Lue myös: Tällaisia asuntoja suomalaiset nyt himoitsevat: "Hiukan sellainen ilmiö"
Myytti 2: Välittäjä hoitaa asunnon myynnin, minun ei tarvitse tehdä mitään
Melko totta.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
– Tämä on varmasti yksi tärkeimpiä syitä, minkä takia ihmiset valitsevat välittäjän ja myyvät asunnon välittäjän avulla, Leinonen sanoo.
Kun asunnon myy välittäjä, myyjä pääsee itse helpommalla ja homma on muutenkin mukava antaa ammattilaisen käsiin.
Aivan täysin laakereillaan ei myyjä voi Leinosen mukaan kuitenkaan levätä, sillä prosessiin liittyy valmistelevia töitä, kuten asunnon siivoamista ennen näyttöjä sekä dokumenttien hankkimista.
Lue myös: Asunnon myyjä, muista ainakin nämä paikat siivotessasi – asiantuntijat vinkkaavat: "Vaikuttaa ostajan mielikuvaan siitä, minkä arvoinen asunto on"
Myytti 3: Miksi maksaisin välittäjälle siitä, että hän jakaa vain esitteitä?
Tarua.
Vaikka se siltä voisi joskus asuntonäytöillä tuntuakin, välittäjällä on paljon muutakin hommaa kuin esitteiden jakaminen kiinnostuneille.
– Tämähän ei missään nimessä pidä paikkaansa. Kyllähän siihen välittäjän työhön kuuluu valtavan monta erilaista vaihetta ja työtehtävää ihan lähtien siitä asunnon taustatutkimuksesta, kartoituksesta, hinnan määrittelystä, markkinointiin valmistelusta, markkinoinnista useammissa kanavissa..., Leinonen luettelee ja jatkaa:
– Sitten välittäjä kommunikoi ostajaehdokkaiden kanssa, ottaa vastaan ostotarjouksia, hoitaa sen asuntokauppaprosessin ja sitten myös ne jälkitoimenpiteet, mitä siihen asuntokauppaan liittyy. Eli kyllä siihen valtavasti liittyy työtehtäviä, se on vain pieni osa, mitä sitten julkisesti on näkyvillä siellä asuntonäytössä, Leinon vakuuttaa.
Lue myös: Remontoi rohkeasti itse! Seitsemään asuntoon pintaremontin tehnyt Jasmiini kertoo, mitä työkaluja ainakin tarvitset – "Et pysty pilaamaan yhtään mitään"
Millainen kohde on vaikea myydä? Kuinka pitkä myyntisopimus välittäjän kanssa kannattaa tehdä? Katso koko keskustelu Viiden jälkeen -ohjelmasta alta.
8:21