Taloussanomalehti Financial Timesin hyvätuloisille lukijoille suunnattu lifestyleliite "How to spend it" ylistää Suomea ulkoilijoiden taivaaksi. Brittitoimittaja kertoo lehden artikkelissa melontaretkestään Saaristomerellä.
Rakkoja, lihasväsymystä, loppumatonta päivänvaloa ja unenpuutetta: näin kuvailee melontamatkaansa Suomeen From desk till dawn -vakipalstaa lehdessä pitävä Fergus Scholes.
Scholes on kokenut elämys- ja extreme-matkailija. Hän on muun muassa soutanut Atlantin yli 4800 kilometrin matkan käyttäen urakkaan 48 vuorokautta.
Suomeen Scholes saapui hieman Atlantin-soutuaan maltillisemmilla tavoitteilla: tarkoitus oli meloa Saaristomerellä 60 kilometriä noin 18 tunnin aikana.
– Halusin uusia vesiseikkailun vaatimattomammassa mutta silti haastavassa muodossa.
Ruotsia ja Norjaa pidetään suotta Suomea parempina ulkomatkailukohteina
Scholes kuvailee kesäistä Suomea "ulkoilijoiden 24/7 -taivaaksi" ja huomauttaa, että naapurimaitamme Ruotsia ja Norjaa pidetään usein syyttä suotta Suomea parempina ulkomatkailukohteina.
Saaristomeren kansallispuistoa hän kuvailee ”kruununjalokiveksi.”
– Yli 40 000 saarta tekevät siitä maailman suurimman saariston ja jokamiehen oikeudet takaavat, että voit vaellella vapaana kuin lintu, Scholes maalailee artikkelissaan.
Scholes viipyi Suomessa viikonlopun verran ja käytti lauantain ja sunnuntain välisenä aikana noin 18 tuntia melomiseen oppaansa kanssa Saaristomeren kansallispuistossa. Hän kuvailee pitkässä artikkelissaan kokemuksiaan Turun saaristossa.
Kallista rääkkiä
Scholesin mukaan hän sekä hänen oppaansa lähtivät liikkeelle lauantaina iltapäivällä vähän kello 17 jälkeen. Matka päättyi sunnuntaina päivällä.
Lounais-Suomeen oli osunut vierailun ajaksi suomalaisittain kuuma ilma. Mantereella lämpötila pysytteli Scholesin mukaan jopa 30:ssa ja kajakkien lipuessa merelle lämpö laski vain muutamalla asteella.
Suomalaisittain tukalien säiden sijaan matkan suurimmaksi haasteeksi tuntui reportaasin perusteella kuitenkin koituneen univaje, vastatuuli ja kunnon puute.
Brittitoimittaja kuvailee matkan viimeisiä etappeja raskaiksi ja kertoo melomisen vieneen lopulta lähes kaikki voimat.
Matka teki kuitenkin vaikutuksen.
– Mikä reissu. Se auttaa laittamaan arjen haasteet oikeisiin mittasuhteisiin, Scholes päivittelee.
Halvalla oivallus ei kuitenkaan syntynyt.
Scholes kertoo maksaneensa melontaretkestään elämysmatkailuyhtiölle 950 euroa. Hintaan sisältyi melontamatka oppaineen, tarvittavat välineet ja varusteet.