Kansalaiset epäilivät ilmatilaloukkauksia itärajalla – viranomaisilla ei havaintoja

Oudot äänet ja lentokonehavainnot saivat kansalaiset epäilemään ilmatilan loukkausta eilen itärajalla Pohjois- ja Etelä-Karjalassa. Viranomaisten mukaan sellaisesta ei ole mitään havaintoja.

Mökkikunnasta Uukuniemeltä MTV Uutisiin yhteydessä olleen miehen mukaan iltapäivällä noin klo 13.30–14 "venäläinen hävittäjä pyöri rajan päällä" ja kävi koukkaamassa välillä Suomen puolella. 

– Aikansa pyöri ja häipyi, mies kirjoitti sähköpostiviestissään.

– Nyt ei ollut suomalaisia perässä. Viimeksi kun se helikopteri lensi tässä lähellä, Hornet kävi myös pyörähtämässä, hän lisäsi.

STT:n mukaan Tohmajärvellä ikkunat olivat huolestuneen kansalaisen mukaan helisseet ja ulkoa oli kuulunut epäilyttäviä ääniä illalla.

Puolustusministeriöllä ei havaintoja 

Puolustusministeriön viestintäpäällikkö Kristian Vakkuri sanoo, että ministeriön tietojen mukaan Suomen ilmatilaa ei loukattu eilen.

– Jos on ilmatilan loukkausepäily, me tiedotamme siitä. Näin olemme toimineet vuodesta 2005 ja toimimme edelleen, Vakkuri sanoo STT:lle.

Ukrainan sota herkistänyt itärajalla

Ukrainan sota ja Suomen valmistelut Natoon hakeutumiseksi on saanut itärajan asukkaat kuulostelemaan herkällä korvalla, mitä Venäjän puolella tapahtuu.

Ilmoitukset ilmatilan epäillyistä loukkauksista tehdään Vakkurin mukaan Puolustusvoimien pääesikunnan viestintään tai Rajavartiolaitokselle.

– Hyvin yleinen syy ilmoitukselle on sellainen, että joku kuulee Hornet-hävittäjän äänen, Vakkuri sanoo.

Kansalainen voi esimerkiksi tiedustella viranomaiselta, onko kyseessä tunnistuslento.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Torsti Astrén kertoo saaneensa muutamia tiedusteluja medioilta eilisiltaisesta ilmatilan loukkausepäilystä.

– Mitään ei ole asiasta kuulunut enkä itse löytänyt tästä asiasta mitään vahvistusta, Astrén sanoo viitaten Ilmavoimien, puolustusministeriön ja Rajavartiolaitoksen tietoihin.

Yhteydenottojen määrä on lisääntynyt 

Myös Rajavartiolaitoksen viestinnästä kerrotaan, että kansalaisten kasvanut huoli näkyy yhteydenottojen määrän lisääntymisenä.

Syyt, joiden takia yhteyttä otetaan, eroavat aiemmista yhteydenotoista. Kevään kuluessa esimerkiksi rajan tuntumassa Venäjän puolella tehtävät metsä- tai tietyöt ovat saaneet ihmiset reagoimaan.

– Ne saattavat herättää ihmisten huolen, ja ihmiset kysyvät niistä aiempaa herkemmin. Yhteydenottojen määrä on kasvanut, mutta emme osaa arvioida, kuinka paljon, viestinnästä kerrotaan.

Rajavartiolaitoksen viestinnästä muistutetaan myös siitä, että monet itärajan lähellä asuvat suomalaiset ovat tottuneet alueen erityispiirteisiin.

– Alueella asuvat ihmiset ovat tottuneet rajaseutuun, ja heillä on hyvin käytännöllinen suhde rajaan.

Lue myös:

    Uusimmat