Kansalliskaarti kutsuttiin apuun Minneapolisin protesteissa – kuvernööri vetosi: Suuttumusta aiheuttaneen kuoleman pitäisi johtaa oikeuteen, ei tuhoon

minneapolis
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 29.05.2020 06:21

MTV UUTISET–STT

Kansalliskaarti saapui torstaina viranomaisten apuun Minneapolisissa Yhdysvalloissa, jossa mielenosoitukset ovat yltyneet väkivaltaisiksi.

Minneapolisin ja St. Paulin metropolialueella on osoitettu mieltä kolmen päivän ajan sen jälkeen, kun poliisien kiinni ottama musta mies kuoli maanantaina. Kiinnioton aikana poliisi painoi 46-vuotiasta miestä polvella niskasta yli viiden minuutin ajan, ja tämä julistettiin myöhemmin kuolleeksi.

Tapaus herätti laajaa suuttumusta, sillä poliisiväkivalta afroamerikkalaisia kohtaan on Yhdysvalloissa herkkä aihe.

Rauhanomaisina alkaneet mielenosoitukset yltyivät keskiviikkoyönä väkivaltaisiksi. Protestoijat ottivat yhteen poliisin kanssa ja ryöstelivät kauppoja. Poliisi vuorostaan käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja protestien hillitsemiseksi.

Mellakoinnin yhteydessä kuoli yksi ihminen, mihin liittyen poliisi on ottanut kiinni yhden epäillyn. Alustavien tietojen mukaan ampuja olisi ollut kaupan omistaja alueella, jossa kauppoja ryösteltiin eniten.

Minnesotan kuvernööri Tim Walz kutsui torstaina satoja kansalliskaartin edustajia auttamaan paikallista poliisia turvallisuuden ylläpitämisessä. Walzin mukaan suuttumusta aiheuttaneen kuoleman pitäisi johtaa oikeuteen ja järjestelmän uudistamiseen, ei uusiin kuolemiin ja tuhoon.

St. Paulin poliisipäällikkö totesi, ettei tilanne saa käyttää tekosyynä rikosten tekemiseen ja vandalismiin.

Lue myös: Poliisiväkivallan seurauksena kuolleen tummaihoisen miehen kohtalo nostatti mellakoita – "Miksei mies, joka tappoi George Floydin, ole vankilassa?"

Tutkinnalla on ykkösprioriteetti

Maanantaina tapahtuneesta kohtalokkaasta pidätyksestä on videomateriaalia. Sen perusteella mies ei vastustanut pidätystä. Hänet otettiin kiinni väärennetyn setelin käyttämisestä johtuen.

Ollessaan maassa mies oli toistuvasti huutanut, ettei saa henkeä.

Kuoleman aiheuttanut poliisi ja kolme muuta paikalla ollutta poliisia ovat saaneet potkut. Uhrin perhe vaatii heille murhasyytteitä.

Viranomaiset liittovaltion tasolla asti ovat vakuuttaneet, että tapauksen tutkinta on käynnissä ja sille on annettu ykkösprioriteetti.

Liittovaltion syyttäjänä Minnesotassa toimiva Erica MacDonald sanoi, että presidentti Donald Trump ja oikeusministeri William Barr valvovat tutkintaa aktiivisesti. Valkoisen talon mukaan Trump järkyttyi videomateriaalista ja vaati alaisiaan varmistamaan, että tutkinta pidetään ykkössijalla.

–  Hän haluaa, että oikeus toteutuu, Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Kayleigh McEnany kertoi.

Yhdysvalloissa on sattunut viime vuonna useampia tapauksia, joissa poliisi on surmannut afroamerikkalaisen kyseenalaisin perustein. Nämä ovat usein poikineet laajoja mielenosoituksia, kuten Fergusonissa Missourissa vuonna 2014.

Tällä viikolla useissa Yhdysvaltain kaupungeissa on järjestetty tukimielenosoituksia Minneapolisin protesteille.

Johtaviin afroamerikkalaisiin kansalaisoikeusaktivisteihin kuuluva Jesse Jackson puolestaan matkusti Minneapolisiin ja kehotti jatkamaan mielenosoituksia. Hän kutsui protestit sytyttänyttä tapausta "lynkkaukseksi kirkkaassa päivänvalossa."

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat