Ukrainan Jeanne d’Arciksi kutsutun Nadija Savtshenkon maine näyttää rapautuvan nopeasti. Venäläisessä vankilassa kaksi vuotta virunut ukrainalainen sotasankari nousi vapauduttuaan Ukrainassa kansallissankariksi. Nyt häntä syytetään aseellisen iskun suunnittelusta maan parlamenttiin.
Ukrainalaiset seurasivat tarkasti, kun Venäjä kaappasi Savtshenkon Itä-Ukrainassa ja tuomitsi hänet sitten 22 vuoden vankeuteen.
Venäläinen oikeusistuin sanoi hänen olevan osasyyllinen venäläistoimittajien kuolemaan johtaneeseen kranaatti-iskuun Itä-Ukrainassa vuonna 2014. Venäjän mukaan Savtshenko ohjasi ukrainalaisten kranaattitulen kahden alueella olleen venäläistoimittajan niskaan.
Savtshenkon mukaan Itä-Ukrainan kapinalliset sieppasivat hänet jo ennen toimittajien kuolemaa ja kuljettivat myöhemmin Venäjälle.
Savtshenko tuli viimeistään kuuluisaksi siinä vaiheessa, kun hänen nähtiin näyttävän keskisormea oikeudessa häntä tuomitsevalle tuomarille.
Lentäjästä tuli kansallissankari
Savtshenko ehti olla kaksi vuotta venäläisvankilassa ennen kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin armahti hänet. Putin vetosi humanitäärisiin syihin mutta todellisuudessa Savtshenko vaihdettiin kahteen Venäjän armeijan tiedustelu-upseeriin, jotka olivat jääneet kiinni Ukrainassa.
Savtshenko otettiin Ukrainassa vastaan kansallissankarina. Olihan hän sotasankari, nainen, helikopterilentäjä ja uhmakas venäläisiä kohtaan. Tällaisia sotilaita Ukraina on kaivannut sodassa, jossa se on jäänyt Venäjälle alakynteen. Savtshenkosta tulikin pian kansanedustaja Ukrainan parlamenttiin.
Kun Savtshenko piti ensimmäisen kerran puheen parlamentissa, kansanedustajat osoittivat hänelle suosiotaan seisten. Tästä huolimatta hän puheen lopuksi nuhteli kansanedustajia, jotka olivat hänen mukaansa "laiskoja lapsukaisia". Savtshenkoa onkin pidetty varsin kiivaana ja arvaamattomana.
Nyt maine on kääntynyt
Ukrainan ylin syyttäjä Juriy Lutsensko syytti tänään Savtshenkoa siitä, että hän olisi suunnitellut aseellista hyökkäystä parlamenttiin. Syytösten mukaan hän olisi suunnitellut käyttävänsä iskussa muun muassa kranaatteja ja automaattiaseita.
Savtshenko on kiistänyt syytökset iskun suunnittelusta mutta myöntää, että haluaisi nähdä Ukrainan poliittiseen johtajistoon kohdistuvan sotilasvallankaappauksen.
Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters, joka lainasi Interfax Ukraine -uutistoimistoa.
Syyttäjä haluaa Savtshenkon parlamentaarisen immuniteetin poistamista, jotta hänet voitaisiin pidättää.
– Tutkimuksemme osoittavat vastaansanomattomasti, että Nadija Savtshenko on henkilökohtaisesti suunnitellut ja henkilökohtaisesti antanut ohjeita siitä, kuinka tehdään terrori-isku tähän parlamenttisaliin, Lutsenko sanoi.
Myöntää halveksuvansa Ukrainan johtoa
– Ukrainan armeijan upseerina olen vannonut valan ukrainalaisille, että suojelen tätä maata. Enkä siis todellakaan Ukrainan viranomaisia, hänen kerrotaan sanoneen.
– Tiedän, että on paljon sotilaita, jotka kuuntelevat minua ja hyväksyvät täysin näkemykseni, jonka mukaan sotilaskaappaus Ukrainassa on hyvinkin odotettavissa, hän sanoi.
Ukrainaan paluunsa jälkeen Savtshenko on keskustellut niin sanottujen separatistien kanssa ilman hallituksen lupaa.
Vuosi sitten tammikuussa lainsäätäjät peräsivät selvitystä Savtshenkon toimista, koska hänen sanomisiaan pidettiin Ukrainan vastaisina.
Hän oli muun muassa ehdottanut, että Ukraina voisi lopettaa Krimin niemimaan vaatimisen takaisin Venäjältä, koska tällöin Venäjä voisi ehkä antaa takaisin ne alueet Itä-Ukrainasta, jotka ovat nyt venäläismielisten kapinallisten hallussa.