Venäläisvarusmies kieltäytyi ampumasta – lukittiin kahdeksi kuukaudeksi kellariin

2:09img
Venäjä teki jälleen suuren ohjus- ja droonihyökkäyksen – yli miljoona ihmistä ilman sähköä
Julkaistu 29.11.2024 06:31
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Venäläinen Sergei Savtshenko kieltäytyi tarttumasta aseisiin Ukrainan sodan alettua ja joutui kärsimään. Asiasta kertoo Meduza.

Venäjä kutsui Sergei Savtshenkon palvelukseen lokakuussa 2022. Hän kertoo olleensa kävelemässä kadulla Moskovassa, kun poliisit pysäyttivät ja tarkistivat paperit. Savtshenko sai kuulla, että häntä odotti kutsu sotilastoimistoon.

Savtshenko kertoo kieltäytyneensä ilmoittautumasta palvelukseen, jonka jälkeen hän väittää poliisien sujauttaneen pienen pussin hänen taskuunsa ja järjestäneen todistajia paikalle.

Kävi ilmi, että pussi oli täynnä huumausainetta. Poliisi uhkasi nostaa syytteen hallussapidosta, jollei Savtshenko ilmoittautuisi armeijaan. Niinpä hän meni.

Tie kutsuntaleirille

Värväytymiskeskuksessa Savtshenko kertoi kieltäytyvänsä tarttumasta aseisiin ketään vastaan.

– Sanoin heille, että tappaminen on minulle tabu. En haluaisi elää sellaisen teon kanssa, hän sanoi.

Rekrytoijat kysyivät hänen siviiliammatistaan ja saivat tietää Savtshenkon korjaavan kodinkoneita. Savtshenko lähetettiin Kostroman kutsuntaleirille sähköasentajaksi.

Savtshenko sai myöhemmin tietää, ettei häntä todellisuudessa lähetettäisikään sähköasentajana, vaan tavallisena jalkaväkimiehenä. Savtshenko onnistui kuitenkin puhumaan itselleen työn lääkintäyksikössä.

Kieltäytyi jyrkästi ampumasta

Lokakuusta 2022 toukokuuhun 2023 Savtshenko palveli Luhanskin Svatoven alueella, jossa hän kertoo nähneensä valtavan määrän haavoittuneita sotilaita.

Myöhemmin hänestä tehtiin joukkueen komentaja. Kun Savtshenko määrättiin rynnäköimään ukrainalaisiin linnoituksiin, hän kieltäytyi jyrkästi.

– Olin valmis lähtemään rintamalle, mutta ainoastaan evakuoidakseni haavoittuneita, en mitään muuta. Sanoin alusta alkaen, etten painaisi liipaisinta kertaakaan, enkä määräisi ketään ampumaan laukaustakaan, Savtshenko muisteli.

Muutamaa päivää myöhemmin sotilaspoliisi pidätti Savtshenkon ja vei pikkukaupunkiin Luhanskin ulkopuolella.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:00img

Katso myös: Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Kiljusen Venäjä-puheet herättivät kovaa arvostelua.

Telegram-kanava Astra kertoi, että siellä sijaitsi Venäjän armeija ylläpitämä laiton vankila sotilaille, jotka kieltäytyvät käskyjen toteuttamisesta.

Savtshenkon mukaan hän vietti 72 päivää lukittuna muiden pidätettyjen kanssa Ukrainan entisen tullitoimiston kellarissa. Savtshenko kertoi Mediazonalle, että häntä kidutettiin joka päivä.

– Se vaihteli. Joskus minua ammuttiin sähköllä. Toisina päivinä minua vain hakattiin.

Lahjuksia ja toivoa paremmasta

Joulukuun 26. päivänä viranomaiset siirsivät Savtshenkon ja muita aseistakieltäytyjiä kellarivankilasta Ukrainan miehitetylle Harkovan alueelle. 

Kun Savtshenko ilmoitti upseerille kieltäytyvänsä ampumasta ihmisiä, sitoivat sotilaat hänet yöksi puuhun. 

Seuraavana aamuna hänet kuitenkin vietiin rynnäkköyksikön lääkintäosaston johtajan luo ja tarjottiin tehtävää haavoittuneiden evakuoinnissa lahjusta vastaan.

Savtshenko sai soittaa vaimolleen, joka siirsi rahat upseerin puhelimeen liitetylle henkilökohtaiselle Sberbank-kortille, ja lääkintäevakuoijan paikka oli hänen.

Lue myös: Venäjältä tyly ilmoitus rauhanneuvotteluista: Länsimaiden tulee hyväksyä Putinin ehdotus

Maaliskuussa, oltuaan yli kaksi kuukautta evakuoinut haavoittuneita, Savtshenko määrättiin palaamaan rintamalle rynnäkköjoukkoihin. Silloin hän päätti paeta armeijasta ”hinnalla millä hyvänsä”. Savtshenko pyysi kuljettajaa viemään hänet prikaatin esikuntaan, jossa hän löysi yksikköön liitetyn FSB:n vastavakoilu-upseerin ja tarjoutui todistamaan lahjonnasta armeijassa.

Savtshenko kertoo, että tämän jälkeen hänet tungettiin koirien ulkoilmahäkkiin kolmeksi yöksi noin 20 muun vangin kanssa.

Vihdoin pakomatkalle

Kesäkuussa 2024 Savtshenko otti yhteyttä mieheen, joka järjesti rahaa vastaan siirron hänen toimistoonsa. Syyskuussa tutkintakomitean virkamiehet hakivat Savtshenkon ja veivät Luhanskiin.

Kuukauden ajan Savtshenko veti 12-tuntisia työpäiviä ilman viikonloppuja tai palkkaa. Sitten osaston johtaja palasi lomalta. Savtshenko tajusi, ettei johtaja tiennyt mitään siirtoa helpottaneesta lahjuksesta.

Johtaja ei suostunut uuteen järjestelyyn ja kertoi Sergeille, että hänet vietäisiin pian takaisin prikaatin päämajaan.

Niinpä Savtshenko lähti pakoon.

Hän keksi peitetarinan, jonka mukaan hän oli rakennusyrityksen johtaja, joka oli tullut Luhanskiin tarkastamaan jälleenrakennustyömaita. 

Savtshenko nousi junaan, jäi pois satunnaisella asemalla ja liftasi sieltä. Syksyllä Sergei poistui Venäjältä Get Lost -hankkeen avulla. 

Kyseessä on vapaaehtoisryhmä, joka auttaa miehiä pakenemaan Venäjän asepalvelusta.

Savtshenko kertoi, että armeija oli merkinnyt hänet kadonneeksi 29. joulukuuta 2023. Tämä oli samana päivänä, jolloin hän joutui vankeuteen. Kävi ilmi, että prikaatin sotilaat ilmoitettiin järjestelmällisesti kadonneiksi. 

Lähde: Meduza

Lue lisää: Suomessa aletaan valmistaa drooneja Ukrainan rintamalle

Puolan pääministeri kommentoi MTV:lle jalkaväkimiinakeskustelua: "Ymmärrän täysin niitä pelkoja ja motiiveja"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota