Kansanedustaja Hussein al-Taee ääri-islamistien iskuista: Viheläinen keino purkaa omaa pahaa oloa toisiin

Ranskalla ei ole ongelmaa islamin, vaan väkivaltaisen, poliittisen ääri-islamin kanssa, tiivistää SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee tilannetta MTV Uutiset Liven haastattelussa.

AL-Taeen mukaan asiat täytyy erotella toisistaan, sillä kaikkien muslimien yleistäminen yhteen lokeroon vain lisää jännitteitä.

Poliitikkojen puheet, joissa islamista puhutaan yleistävään sävyyn voivat al-Taeen arvion mukaan vain pahentaa tilannetta ja suututtaa entistä suuremman väkijoukon.

– Nämä asiat täytyy erotella. Eristetään ääri-islamistit sellaiseen lokeroon, jossa asia voidaan tavalla tai toisella hoitaa.

AL-Taee muistutti, että moni muslimi haluaa toimia länsimaisessa yhteiskunnassa rakentavasti.

– Jos maalataan iso kuva kaikista muslimeista, väestösuhteet menevät todella rikki ja pelko on se ensisijainen reaktio. Sitä täytyy välttää.

"Tavat ovat monenlaisia"

Terrori-iskuja ja niiden tekotapoja Hussein al-Taee kuvailee viheliäiseksi keinoksi edistää poliittista agendaa tai purkaa omaa paha oloa toisiin.

Al-Taee muistutti, että muutama vuosi takaperin Isis kehotti kannattajiaan iskemään veitsin paikoissa, joissa iskuja ei osattaisi odottaa.

– Iskut tulevat aina yllätyksenä. Tiedetään, että toisinaan riski on kohonnut, mutta sitä ei pystytä ennakoimaan, milloin ne tapahtuvat, kenen toimesta, tai montako iskua tehdään.

Samalla iskuilla yritetään luoda mahdollisimman suurta pelon tunnetta.

Kansanedustajan mukaan kaikenlaista ääri-islamia täytyykin kitkeä, mutta keinoja tavoitteen saavuttamiseen on useita.

– Tavat ovat monenlaisia. Yksi tapa on sulkea paikkoja ja karkottaa ihmisiä sekä käyttää poliisin ja armeijan voimaa. Toinen vaihtoehto on katsoa, miten väestön sisäisiä suhteita voidaan parantaa.

Hussein Al-Taeen mukaan Ranska käy kovaa ääri-islamismin vastaista sotaa, mutta hankala tilanne ääri-islamistien ja ranskalaisten välillä on jatkunut jo vuosikymmeniä.

Al-Taee viittaa haastattelussa muun muassa siirtomaa-aikoihin ja Ranskan entiseen alusmaahan Algeriaan.

– Tämä ei ole pelkästään sananvapauteen liittyvä taistelu, vaan historiallinen skisma.

Lue myös:

    Uusimmat