Helsingin Kalastajatorpalla tänään järjestettävään kansalliseen rukousaamiaiseen osallistuu reilut 150 ihmistä. Tapahtumaa on peittänyt salamyhkäisyyden varjo, sillä esimerkiksi mediaa ei ole kutsuttu paikalle.
Yksi tapahtuman järjestäjistä kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) sanoo MTV Uutisille, että näin toimimalla haluttiin kunnioittaa osallistujien yksityisyyttä. Laukkasen mukaan tapahtumia on järjestetty 70 maassa, ja kaikissa ne ovat olleet yksityistilaisuuksia.
– Näemme sen sillä tavalla, että aivan kuin ihmiset menevät jumalanpalvelukseen, se on heille yksityisasia. Suomalaiseen uskoon ei kuulu se, että jotenkin pröystäillään ja tehdään näitä hengellisiä harjoituksia. Ne ovat meille yksityisasia. Halutaan kunnioittaa ihmisten yksityisyyttä.
Mutta onhan kirkon ovetkin avoinna kaikille?
– Kirkko on tila, kirkko ei ole tapahtuma. Tämä on tapahtuma, ja sen takia tässä halutaan toimia näin.
Perusuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin (ps) oli tarkoitus puhua tilaisuudessa, mutta sairastumisen vuoksi hän perui osallistumisensa.
– Hän ilmoitti aamuseitsemän jälkeen, että hänellä on niin kova kuume, ettei pysty tulemaan paikalle.
Eduskunnan tervehdyksen tilaisuuteen toi eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko (kok). Risikon lisäksi Laukkanen mainitsee nimeltä poliitikot Sari Essayahan (kd) ja Sauli Ahvenjärven (kd), jotka juontavat tapahtuman.
– Paikalla on hyvin laajasti yhteiskunnan vaikuttajia, Kansanedustajia on kymmenkunta, mutta en käy heitä luettelemaan. Lisäksi osallistujia yritysmaailmasta ja kulttuuri- ja musiikkimaailmasta, hyvin laajasti. Kaikkiaan paikalla oli reilut 150 ihmistä.
Laukkasen mukaan myös Saksan, Belgian, Hollannin, Tanskan, Ruotsin ja Norjan parlamenteista oli saapunut osallistujia. Myös Yhdysvalloista oli osallistujia, ei kuitenkaan poliitikkoja.
Aamun aiheena oli luottamus tulevaisuuteen ja toivon näköalat.
– Kun kansassa on paljon pelkoa ja epäluottamusta, on tärkeä suunnata toivon näköaloihin. Suomalaiset ovat aina vaikeina aikoina menneet kirkkoon ja kääntyneet Jumalan puoleen, ja aina apu on tullut. Se on osa meidän historiaa, eikä sitä pitäisi pitää ollenkaan outona tai vieraana, Laukkanen sanoo.
Kello 10 alkoi arvofoorumi, jonka aiheena on: mihin suuntaan yhteiskunta on muuttumassa.