Suomesta torstaina alkavaan Bilderberg-kokoukseen on kutsuttu kolme henkilöä. Kutsuttujen joukossa on viidettä vuotta peräkkäin Matti Apunen, jonka mukaan kokouksen tarkoitus on kansainvälisen dialogin käyminen, eikä mikään muu.
– Kokouksessa tutkijat ja poliitikot käyvät keskustelua tärkeistä kysymyksissä. Siellä ei tehdä minkäänlaisia päätöslauselmia tai äänestyksiä. Yksinkertaisesti kysymys on dialogista ja sillä hyvä, Apunen toteaa.
Bilderberg-kokoukseen kutsutaan vuosittain 130-150 politiikan ja muiden alojen asiantuntijaa, jotka käyvät keskusteluja koko maailmaa koskevista polttavista kysymyksistä. Kokouksessa noudetaan Chatham House -sääntöä, jonka mukaan kokouksessa keskustelluista asioista ei kerrota julkisesti.
Tiedotuksen niukkuus on saanut myös salaliittoteoriat valloilleen. Apunen ei anna arvoa Bilderbergin ympärille rakennetuille teorioille.
– Mitäs niihin on sanomista, minä en ole niitä levittänyt. Jokavuotinen huomio, jonka kokous saa, on minusta aavistuksen verran erikoista. Mutta minkäs minä sille voin, Apunen sanoo.
Tänä vuonna mukana on 132 osallistujaa. Kutsutut edustavat muun muassa valtiollisia tahoja, finanssialaa, mediaa sekä teollisuutta.
Matti Apunen, osaatko sanoa, miksi juuri sinut on kutsuttu monena vuotena peräkkäin?
– En.
Stubb: Normaali kansainvälinen kokous
Toinen kutsutuista, valtiovarainministeri Alexander Stubb, näkee kokouksen keskusteluareenan lisäksi verkostoitumistapahtumana.
– Siellä on kaikin puolin mahdollisuus saada hyvää tilannekuvaa maailman taloudesta, maailmanpolitiikasta ja turvallisuustilanteesta. Valtiovarainministerinä siellä on myös hyvä verkottua, Stubb MTV Uutisille sanoo.
Stubbilla on oma arvauksensa sille, miksi kokouksen ympärille kietoutuu salaliittoteorioiden peitto.
– Kokouksessa on kai aina ollut sellainen periaate, että se ei ole ollut julkisuudessa. Nykyään julkisuuteen kerrotaan osallistujat ja varmasti se luo sellaisen tietyn salamyhkäisyyden kokouksen ympärille.
– Mutta kuten olen aikaisemminkin sanonut: normaali kansainvälinen kokous, jossa on 130-150 ihmistä, jotka tapaavat muissakin kokouksissa. Nyt käydään sitten vain luottamuksellisia keskusteluja, Stubb sanoo.
Myös kolmas kutsuttu, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen näkee kokouksen kansainvälisenä keskustelufoorumina.
– Osaaminen ja näkemykset kohtaavat poikki kuppikuntien, bisneksestä politiikkaan ja akateemiseen maailmaan, Mörttinen viestittää MTV Uutisille sähköpostitse.
Mörttinen odottaa kokoukselta ajatuksenruokaa erityisesti myös Suomen tulevaisuuden pohdintaan.
Mörttinen valittiin Vanhasen seuraajaksi
Stubb ja Mörttinen saivat kutsun ensimmäistä kertaa, kun taas Apunen on ollut kutsuttuna jo vuodesta 2011 alkaen joka vuosi.
Osallistujista vähiten tunnettu lienee Matti Vanhasen seuraajaksi Perheyritysten liiton johtoon valittu Mörttinen.
Vuonna 1967 syntynyt Mörttinen on toiminut aiemmin Elinkeinoelämän Keskusliitossa johtajana vastaten kilpailukyky ja kasvu -asioissa. Ennen sitä hän on työskennellyt asiantuntijana Nordeassa, viimeisimpänä European Affairs -yksikön johtajana.
Mörttinen on ollut myös Oulun yliopiston, LähiTapiolan sekä valtion pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoitus Oy:n hallituksissa.
Kärkölästä kotoisin oleva toimitusjohtaja on koulutukseltaan valtiotieteen tohtori.
Matti Apunen on toiminut vuodesta 2010 Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajana. Ennen sitä hän toimi reilun kymmenen vuoden ajan Aamulehden päätoimittajana ja vastaavana päätoimittajana. Apunen on syntynyt vuonna 1960.
Vuonna 1968 syntynyt Stubb nimitettiin vastikään Suomen valtiovarainministeriksi. Aiemmin Stubb on toiminut pääministerinä, ulkomaankauppa- ja eurooppaministerinä, ulkoministerinä sekä europarlamentaarikkona.
Juttua muokattu 11.6.2015 klo 8.19: Juttuun lisätty Mörttiseltä sähköpostitse saadut kommentit.