Kansanedustaja selittää sauna-asumistaan: Vuokrasopimus syntyi, kun asunto-ilmoituksen teksti muuttui – "Ulkopaikkakuntalainen voi asua"

ville vähämäki
Kesäkuussa 2013 julkaistussa ilmoituksessa puhutaan yrityksen tukikohdasta, joka ei sovellu perheille tai vakituiseen asumiseen. Pari kuukautta myöhemmin julkaistuun ilmoitukseen on kuitenkin lisätty maininta, jonka mukaan ulkopaikkakuntalainen voi asua huoneistossa.
Julkaistu 04.09.2018 18:38
Toimittajan kuva

Johanna Tuuri

johanna.tuuri@mtv.fi

Kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.) perää vuokranantajan vastuuta tänään eduskunnalle jättämässään selvityksessä, joka koskee hänen  asuntojärjestelyään saunatiloissa Helsingin Taka-Töölössä.

Tila on ollut vuokrattuna myös kansanedustaja Teuvo Hakkaraiselle (ps.), joka myös antoi eduskunnalle oman selvityksensä.

Vähämäki toteaa MTV:n näkemässä selvityksessä, että kyseinen huoneisto oli täysin ja nimenomaisesti asumistarkoitukseen varusteltu. Hänen mukaansa vuokranantaja on ollut tietoinen, että huoneistoa käytetään niin sanottuna kakkosasuntona.

Eduskunnan selvitettävänä on, ovatko kansanedustajat olleet oikeutettuja korotettuun kulukorvaukseen.

Helsingin rakennusvalvonta tarkasti Hakkaraisen ja Vähämäen vuokraaman saunan viime kuussa. Sen mukaan asuminen on ollut luvatonta ja sen on loputtava välittömästi.

Edustajat ovat vuokranneet saunatilaa viiden vuoden ajan.

Vähämäki: Asuntoilmoituksen teksti muuttunut

Kansanedustaja Vähämäki esittää oman selvityksensä liitteenä kaksi erillistä asuntoilmoitusta, joista ensimmäisessä mainitaan, ettei huoneistossa voi asua.

Kesäkuussa 2013 julkaistussa ilmoituksessa puhutaan yrityksen tukikohdasta, joka ei sovellu perheille tai vakituiseen asumiseen.

Pari kuukautta myöhemmin julkaistuun ilmoitukseen on lisätty maininta, jonka mukaan ulkopaikkakuntalainen voi asua huoneistossa.

– Tämän perusteella Vähämäki on mennyt katsomaan huoneistoa ja solminut vuokrasopimuksen, selvityksessä todetaan.

Vähämäki katsoo, että ilmoitusta tehdessään vuokranantaja on ollut tietoinen, että asunnossa ei saa yöpyä edes väliaikaisesti, koska se on ollut taloyhtiön yhtiöjärjestyksen vastaista.  

– Vuokranantaja on salannut tämän tiedon Vähämäeltä ja täten myös kansanedustaja Hakkaraiselta, joka on tullut saman huoneiston vuokralaiseksi muutamaa kuukautta myöhemmin.

Saunatilan omistaa ylikomisario, liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein. Pasterstein on aiemmin todennut, että tilaa on vuokrattu kansanedustajille saunatilana.

Vuokrasopimusta muutettiin

Vähämäen mukaan vuokrasopimuksessa oli alkujaan maininta 62 neliön kokoisesta saunalaitoksesta. Vähämäki on myöntänyt pyytäneensä vuokranantajaa muuttamaan muotoilua, jotta se menee läpi eduskunnassa.

Eduskunnalle tänään jätettyyn selvitykseen asia on muotoiltu näin:

– Vähämäki on pyytänyt vuokranantajaa käyttämään vuokrasopimuksessa samoja termejä kuin vuokrailmoituksessa on käytetty. Mitään muuta syytä vuokrasopimuksen muokkaamiseen ei ole ollut.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan kansliatoimikunta tekee asiassa päätöksen reilun viikon päästä. Hallinto-osasto on kuullut asiassa kaikkia osapuolia.

Iltalehti kertoi heinäkuussa kansanedustajien vuokraamasta asunnosta, joka on virallisesti sauna. Kansanedustaja Hakkarainen on asunut saunassa vuodesta 2013. Vähämäki käytti saunaa pesutupana asuessaan saman taloyhtiön toisessa huoneistossa
 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa