Karen luuli kärsivänsä allergiasta – turvonneet silmät olivatkin oire sairaudesta

13:18img
Tupakointi pahentaa kilpirauhashäiriöön liittyviä silmäoireita merkittävästi. Videolla kerrotaan, miten tupakasta voi päsätä pysyvästi eroon.
Julkaistu 22.10.2020 07:50

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Amerikkalaisella naisella diagnosoitiin autoimmuunisairaus, mutta tautiin liittyvien silmäoireiden hoitaminen kesti vuosia. Karen Matthewsin tarinan kertoi Women’s Health.

Syksyllä 2016 Karen Matthews alkoi tuntea itsensä erittäin väsyneeksi – jo kengännauhojen sitominen tuntui ylivoimaiselta tehtävältä. Nainen oli tehnyt 60-tuntista työviikkoa ja pisti väsymyksen sen piikkiin.

Oireet pahenivat pahenemistaan. Ensin Karenin kädet alkoivat täristä. Heikotus ja väsymys voimistuivat. Tammikuussa 2017 Karen oli töissä, kun hänelle iski outo poissaoleva olo. Hän mittasi verenpaineensa. Leposyke oli 155 lyöntiä minuutissa. Karen kiirehti sairaalaan.

Tutkimusten jälkeen Karenilla diagnosoitiin Gravesin tauti. Myös Basedowin taudin nimellä kulkeva autoimmuunisairaus on yleinen kilpirauhasen liikatoiminnan aiheuttaja. Sairastumiselle altistavat perimä, henkinen stressi ja tupakointi.

LUE MYÖS: Nämä oireet voivat kertoa, että kilpirauhasessasi on jotain häikkää

Ulospäin työntyneet silmät havahduttivat ongelmaan

Karenille määrättiin kilpirauhasen liikatoimintaa hillitseviä lääkkeitä. Kuukausi diagnoosin saamisen jälkeen hänen olonsa oli jo parempi. Pian nainen kuitenkin huomasi omituisia muutoksia silmissään.

Karenin yläluomet turposivat ja silmät alkoivat punoittaa. Aluksi hän pisti oireilun allergian piikkiin ja hoiti niitä reseptivapailla allergialääkkeillä. Silmät kuitenkin jatkoivat oikutteluaan. Karen kertoo hiekan tunteesta silmissä sekä silmien väsymisestä.

Huhtikuussa 2017 Karen tajusi, ettei kaikki ollut kunnossa lääkityksestä huolimatta. Kylässä ollut sukulaistyttö luuli, että Karen ilmeili hänelle silmiään pullistamalla, vaikka hän ei näin tehnyt. Kääntäessään katseensa pois päin Karen huomasi näkökenttänsä sumenevan. Hän ymmärsi silmäoireiden olevan todellisia ja havaittavia.

Karen kärsi silmien punoituksesta. Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Basedowin tautiin liittyvä silmäoireyhtymä aiheuttaa monia silmäoireita

Karenin mukaan hänen lääkärinsä ei ottanut silmämuutoksia tosissaan, vaikka ne ovat yksiä Basedowin tautiin liittyvän silmätaudin oireista. Silmätauti kehittyy osalle potilaista johtuen elimistön hyökkäyksestä omia kudoksia kohtaan.

Näkyvin merkki Basedowin tautiin liittyvästä silmäoireyhtymästä on silmien ulospäin työntyminen. Basedowin taudista aiheutuva kilpirauhasen liikatoiminta voi aiheuttaa myös hiekan tunnetta silmissä, kaksoiskuvia, luomien turvotusta, liikekipua, särkyä silmien takana, vetistämistä, valonarkuutta ja näön huonontumista.

Karen kertoo joutuneensa taistelemaan saadakseen hoitoa, sillä lääkäri toisensa perään sivuutti hänen oireensa. Hän sanoo, että vaikka hän ei kärsinyt kivuista, oli peiliin katsominen henkistä tuskaa. 

– Minusta tuli erakko, enkä voinut käydä ostoksilla saamatta paniikkikohtausta. Se [silmäoireet] yhdessä kilpirauhashoidosta aiheutuneen painonnousun kanssa tuhosi itsetuntoni ja itseluottamukseni, Karen sanoo.

LUE MYÖS: Vika kilpirauhasessa toi Sannalle järkyttävät oireet: "Olin valmistautunut siihen, että en näe 40-vuotissyntymäpäivääni"

Silmäoireiden hoitaminen vaatii kärsivällisyyttä

Karenin muodonmuutos. Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Lopulta vuonna 2018 Karen löysi kilpirauhasen toimintahäiriöön liittyviin silmäsairauksiin perehtyneen lääkärin, joka antoi hänelle diagnoosin. Sairauden hoitaminen osoittautui kuitenkin toiseksi murheenkryyniksi.

Silmäoireita voidaan lievittää kostuttavilla silmätipoilla ja turvotusoireita kohoasennossa nukkumalla. Hoitona käytetään myös kortisonia, kohdennettua sädehoitoa sekä joskus leikkaushoitoa. Potilasta tyydyttävään lopputulokseen pääseminen vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä.

Karenin kärsivällisyys loppui kesällä 2020, kun silmäoireet olivat jatkuneet samanlaisina puolitoista vuotta. Hän päätti mennä korjaavaan leikkaukseen, jotta tunnistaisi itsensä jälleen peilistä. Leikkaus onnistui, mutta toipuminen ja lopullisten tulosten näkeminen kestää vielä kuukausia. 

– Mutta jo nyt näen itseni peilistä jonkun tuntemattoman sijaan, Karen sanoo.

Hän kehottaa ihmisiä pitämään puoliaan ja hakemaan toisen mielipiteen lääkäriltä, joka kuuntelee ja ymmärtää potilastaan.

LUE MYÖS: Anne sairastui 26-vuotiaana kilpirauhassairauteen – siitä alkoivat vuosikausia kestäneet musertavat koettelemukset: "Ajattelin, että tämä ihminen en ole minä"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Women's Health, Terveyskirjasto 1 & 2, Duodecim-lehti, Tays

Tuoreimmat aiheesta

Autoimmuunisairaudet