Hiihtovalmentaja Kari-Pekka Kyrö on pian 20 vuoden ajan saanut kantaa harteillaan taakkaa osallisuudestaan Lahden MM-kisojen dopingskandaaliin. Nyt hänen suhteensa Hiihtoliittoon on jo lähes normalisoitunut, mutta asiantuntemuksessa hänellä olisi oman käsityksensä mukaan paljon nykyistä enemmän annettavaa.
LUE MYÖS: Kari-Pekka Kyröltä kova ennustus Iivo Niskasesta: ”Kukaan suomalainen ei ole sitä pystynyt tekemään”
Kyrö vapautui peräti 16 vuotta kestäneestä toimitsijakiellostaan vuonna 2017. Sen jälkeen hän on vähitellen palannut intohimonsa pariin, vaikka aikanaan tullut leima rajoittaa yhä toimimista näkyvässä roolissa.
– Aikaa on mennyt jo käytännössä kaksi vuosikymmentä, ja asiat ovat paljon muuttuneet ja kehittyneet. Oikeastaan lähipiirissä minun ei sitä vihaa ole tarvinnut kokea, Kyrö kertoo Tulosruudun pitkässä haastattelussa Antero Mertarannalle.
– Olin hetken aikaa ehkä Suomen tunnetuin rikollinenkin, mutta asiat ovat selvinneet siitä sitten hyvään suuntaan, Kyrö hymyilee.
Koulutus ja elämänura pyyhittiin pois
16 vuotta kansainvälisessä toimitsijakiellossa on pitkä aika, kun sitä verrataan monille urheilijoille langetettaviin tuomioihin. Kyrö toteaa suoraan, että vuosikymmenten takaisista teoista jäi pysyvät jäljet hänen elämäänsä. Väärälle puolelle astuvasta henkilöstä tulee lopullisesti huippu-urheilun ei-toivottu henkilö.
– Se on julkisuudelle ja julkikuvalle hyvin herkkä elämänalue, ja ne asiat otetaan huomioon eikä ole kehittynyttä systeemiä käsitellä näitä ongelmia. Näin minä sen itselleni selvitin.
– Minullehan se tarkoitti sitä, että koulutus, elämänura, elämäntapa nollautuivat ja oikeastaan poistuivat. On sen seuraukset todella suuret, Kyrö myöntää.
Kyrö ei usko, että Lahden vuoden 2001 dopingskandaalista voisi vielä nousta esiin joitain yksityiskohtia, jotka eivät tähän päivään mennessä ole tulleet päivänvaloon.
– Ei sen moitittavuuden osalta mitään oleellista nouse. Kyllä ne asiat on varmaan niin moneen kertaan käsitelty.
Ja jokainen on saanut kykyjensä ja taitojensa mukaan?
– Jotkut ovat saaneet vähän liikaakin, Kyrö päättää.
Yhteyksiä uusiin valmennettaviin, suhde Hiihtoliittoon kunnossa
Kolme vuotta sitten palautuneiden valmentajaoikeuksien myötä Kyrö on jatkanut työskentelyään lajin parissa. Hän kuitenkin tietää, että hänen nimensä leimaa edelleen jokaisen yhteistyöhön ryhtyvän. Siksi Kyrö ei halua tuoda esiin nykyisiä valmennettaviaan.
Hänen mukaansa suhde on varsin mallillaan jopa aiemmin valmentajansa hylänneen Hiihtoliiton suuntaan.
– Nyt viimeisen kahden kolmen vuoden aikana, kun se on ollut mahdollista, minulla on ollut ihan toimiva suhde Hiihtoliittoon sekä joihinkin hiihtäjiin ja valmentajiin, Kyrö vahvistaa.
– Mentoroin ja olen käytettävissä, jos on kysyttävää. Ihan kohtuullisen hyvä suhde, hän kuvailee.
Hänen antamansa tietotaidon arvokkuus on Kyrön mukaan vastaanottajien arvioitava. Hän kuitenkin tietää, että pystyisi antamaan lajille paljon nykyistä enemmän.
– Kyllä minä uskallan sanoa, että tunnen lajin, olen pystynyt kasvamaan sen mukana ja päivittämään näkemystä. Omasta mielestäni voin sanoa, että se, mitä minulla olisi annettavaa, on vajaakäytöllä kyllä.
Tv-lähetyksistä tarkat analyysit
Kyrö ei kuitenkaan ole päätoiminen hiihtovalmentaja. Hän kuitenkin seuraa lajia äärimmäisen tarkasti ja pyrkii pitämään tietonsa ajan tasalla.
– Minusta on tullut tosi intohimoinen urheilun ja hiihdon seuraaja. En ole mikään televisionkatsoja, vaan olen analysoija.
– Läheiset ihmiset varmaan nauravatkin, että minulla on "live online" ja teen kisa-analyysia ja väliaika-analyysia. On latukarttaa ja väliaikapalveluja.
– Joskus tuntuu, että sen itse elävän kuvan, hiihdon seuraaminen jää vähemmälle, kun pitää analysoida koko ajan, Kyrö naurahtaa.